vineri, 11 februarie 2011

Congregația Surorilor Maicii Domnului: 90 de ani de la înființare

La 2 februarie 1921 s-a înfiinţat Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, la Blaj, de către Mitropolitul de atunci al B.R.U., IPS dr. Vasile Suciu. Aşadar, în acest an, Congregaţia aniversează 90 de ani de existenţă. Acest eveniment important din viaţa Congregaţiei a fost marcat la Blaj, unde Biserica „şi-a deschis larg braţele pentru a-şi primi fiicele” venite din aproape toate comunităţile unde Surorile C.M.D. îşi desfăşoară apostolatul de rugăciune şi slujire.

Marţi, în 1 februarie, au avut loc in Catedrala Blajului două momente ale manifestărilor organizate cu prilejul acestei aniversări. Primul a fost celebrarea Vecernia cu litie a Sărbătorii Întâmpinării Domnului, prezidată de PS. Vasile Bizău, Episcop al Curiei Arhiepiscopale şi animată de Corul surorilor C.M.D..

A urmat apoi, prezentarea intitulată: „File din Istoria Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului”, menită să puncteze cele mai semnificative evenimente din viaţa acestei familii călugăreşti, începând cu întemeierea sa la Blaj şi începuturile anevoioase, dar pline de har, ale conturării primului nucleu de surori la Obreja. Relatarea evenimentelor s-a oprit la anii 1990-1993, anii „ieşirii la lumină” a Bisericii şi Congregaţiei.

Miercuri, 2 februarie, de la ora 10,00, a avut loc Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala „Sfânta Treime”, celebrant principal fiind PS. Vasile Bizău. Au concelebrat alţi 12 preoţi. Corul surorilor C.M.D. a dat răspunsurile la liturghie.

Au fost prezente şi câteva dintre surorile în vârstă ale Congregaţiei, mărturii vii ale acestei istorii pe care au trăit-o. La sfârşitul Sfintei Liturghii surorile prezente, reunite în jurul Arhiereului au făcut o poză de grup.

După amiază, surorile au făcut un scurt popas de rugăciune şi aducere aminte în „Capela Arhiereilor”, capela unde odinioară se ruga comunitatea surorilor care locuiau şi îşi desfăşurau apostolatul la Institutul Recunoştinţei.

În cripta acestei Capele au fost aduse acum doi ani, rămăşiţele pământeşti ale Mitropolitului dr. Vasile Suciu, Părintele Fondator al C.M.D., fiind aşezate la loc de cinste, alături de ceilalţi Mitropoliţi ai B.R.U.. Coborând în criptă, surorile s-au rugat şi au păstrat câteva momente de reculegere în semn de aducere-aminte şi cinstire adusă marelui Arhiereu Fondator, rugându-l să mijlocească pentru Congregaţie harurile necesare pentru ca surorile să poată să-şi ducă la îndeplinire misiunea încredinţată în B.R.U. şi în societatea românească actuală în conformitate cu voinţa Bunului Dumnezeu, citind semnele timpurilor cu „ochii lui Dumnezeu”.

Surorile s-au întors în comunităţile lor cu sufletele pline de bucuria întâlnirii cu Cristos, a comuniunii în rugăciune de laudă şi preamărire adusă lui Dumnezeu şi cu multă recunoştinţă pentru această sărbătoare încărcată de semnificaţii.

Citeste aici „File din istoria Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului”.

Sr. Letiţia, C.M.D.
Pr. Adin POP

Sursa: http://www.bru.ro/blaj/congregatia-surorilor-maicii-domnului-90ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu