miercuri, 18 mai 2011

80 de ani ai Preafericitului Lucian Mureşan, sărbătoriţi în paginile unei cărţi

În preajma împlinirii a 80 de ani de viaţă ai Preafericitului Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi Arhiepiscop de Alba-Iulia şi Făgăraş, maramureşenii şi-au conturat respectul faţă de dânsul oferindu-i în dar un documentar bibliografic aniversar. Lansarea cărţii, numită sugestiv “Preafericitul părinte Lucian Mureşan – 80″, a fost găzduită vineri, 13 mai 2011, de aula Facultăţii de Litere a Universităţii de Nord. Invitatul de onoare, Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Biserici Romane Unite cu Roma Greco-Catolică din România, a fost însoţit la bucuria aniversară de PS Mesian Alexandru, Episcop de Lugoj, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, pr. Simion Ilieş, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureşului, preoţi, seminarişti, conducători ai asociaţiilor de laici greco-catolice şi alţi distinşi invitaţi.

Iniţiativa de a strânge între coperţile unui volum informaţii ce se pretau unei asemenea scrieri i-a aparţinut lui Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, care, de altfel, a şi moderat întâlnirea de vineri seara. “O carte despre o viaţă, despre o viaţă deosebită de om”, a fost catalogat de către directorul bibliotecii volumul care conturează personalitatea Preafericitului şi drumul marcant pe care acesta l-a avut în istoria locală a Bisericii Greco-Catolice. Pentru gazdă, respectiv Universitatea de Nord, evenimentul a fost primit precum o sărbătoare, care a umplut “inimile, deopotrivă nu numai de bucurie, dar şi de multă emoţie”, după cum a arătat prof. univ. dr. Vasile Viman, prorectorul universităţii, accentuând, totodată, personalitatea trasată de modestie a Preafericitului Lucian Mureşan. Un însemnat aport în creionarea cărţii l-a avut pr. Simion Mesaroş, care şi-a adus ajutorul prin selectarea unor importante informaţii de dinainte de 1990. “La propunerea directorului Teodor Ardelean am acceptat să îmi ofer sprijinul şi astfel a început colaborarea cu părintele Antoniu, care mi-a adus într-o zi o plasă de materiale şi fotografii, o sacoşă de vreo cinci kilograme. Am lucrat vreo trei săptămâni pentru a selecta, a data, pentru ca apoi aceste documente să îşi găsească locul cronologic în această lucrare”, a precizat părintele Mesaroş. Preafericitul Lucian Mureşan este originar din Maramureş, fiind născut în comuna Firiza, astăzi, cartierul Ferneziu al oraşului Baia Mare.

La finalul evocării vieţii şi activităţii aniversatului, Preafericitul Lucian a luat cuvântul, a mulţumit providenţei divine, organizatorilor şi participanţilor, asigurându-i că vor fi mereu în gândurile şi rugăciunile Sale.

Articol preluat din Graiul Maramureşului si prelucrat de către Biroul de Presă a Episcopiei Greco-Catolice Maramureş

Sursa: http://www.bru.ro/maramures/80-de-ani-ai-preafericitului-lucian-muresan-sarbatoriti-in-paginile-unei-carti