vineri, 17 iunie 2011

Noua criză globală: mâncare scumpă, oameni flămânzi

Oamenii din întreaga lume îşi schimbă obiceiurile alimentare ca urmare a creşterii preţului alimentelor. „Dietele noastre cunosc schimbări rapide şi, pentru mult prea mulţi oameni, schimbarea se produce în sens negativ", a declarat Jeremy Hobbs, director executiv al organizaţiei Oxfam International care a prezentat un raport în acest sens.

Criza preţurilor la alimente

Raportul a fost publicat în contextul întâlnirii de săptămâna viitoare a miniştrilor Agriculturii din ţările grupului G20, pentru a discuta despre criza creşterii preţului alimentelor la nivel global.

Oamenii mănâncă mai puţin, mănâncă alimente mai ieftine şi au o dietă mai puţin diversă. „Oamenii din ţările sărace mănâncă o dată pe zi. Aşa că, atunci când preţurile cresc, oamenii îşi cheltuiesc toţi banii pe mâncare", a declarat Abolreza Abbassian, economist la Organizaţia pentru Agricultură şi Hrană a ONU, conform CNN.

Un procent de 54% dintre respondenţi au declarat că nu mai consumă aceeaşi mâncare pe care o consumau în urmă cu 2 ani, înainte de declanşarea actualei crize a preţurilor la alimente. Dintre cei care au declarat că şi-au schimbat obiceiurile în privinţa alimentaţiei, 39% au indicat drept cauză a acestui fapt creşterea preţului alimentelor, iar 33% au invocat motive de sănătate.

Kenienii, de exemplu, în proporţie de 76% au spus că şi-au schimbat dieta pe parcursul ultimilor 2 ani, iar 79% dintre aceştia reclamă preţul alimentelor drept cauză a acestor modificări. Există totuşi o anumite diferenţe. În timp ce locuitorii ţărilor sărace se tem că nu vor avea ce să mănânce, locuitorii ţărilor dezvoltate trăiesc cu temerea că hrana pe care o consumă în contextul crizei preţurilor nu are valorile nutriţionale adecvate.

Femeile sunt mult mai afectate de această criză a preţurilor la alimente datorită faptului că au responsabilitatea de a-şi hrăni familiile, notează autorii studiului. „Mâncarea care îmi place mie este orezul cu fasole şi carne, dar sunt foarte scumpe. Preţul alimentelor continuă să crească. Mi-ar plăcea să beau nişte lapte, dar nu am cum să îmi cumpăr. Obişnuiam să mănânc margarină cu gem pe pâine, dar acum nu mi le permit. La televizor văd oameni care mănâncă mereu lucruri foarte bune - carne, pui şi ouă. Dacă aş fi şi eu acolo, aş mânca şi eu. Ne-ar plăcea şi nouă, dar nu ni le permitem", a declarat Edson James Kamba, un african în vârstă de 69 de ani.

„Numeroase persoane, în special din ţările dezvoltate ale lumii, reduc din cantitatea sau din nivelul calitativ al hranei pe care o consumă, din cauza creşterii preţurilor la alimente", a declarat Hobbs. El a subliniat că „liderii lumii - în special liderii ţărilor puternice din G20 - trebuie să acţioneze imediat pentru remedierea sistemului alimentar stricat."

Au fost intervievate 16.000 de persoane din 17 ţări ale lumii: Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie, Rusia, SUA, Australia, Brazilia, Guatemala, Mexic, Ghana, Kenia, Africa de Sud, Tanzania, India, Filipine şi Pakistan. Interviurile au fost realizate în perioada 6 aprilie - 6 mai 2011.

Oxfam International desfăşoară o campanie intitulată GROW prin care încearcă să lanseze o dezbatere globală cu privire la alimentaţie, pentru identificarea unor modalităţi de creştere a accesului la hrană.

„Îmi place mâncarea. Este parte a culturii şi a moştenirii mele. Sistemul global de producere şi distribuire a hranei este stricat. Sunt în jur de un miliard de oameni înfometaţi în întreaga lume. Imaginează-ţi dacă mâncarea ar putea vorbi! Ce ţi-ar spune orezul din farfuria ta despre locul de unde vine? (...) Trebuie să ne asigurăm că drumul de la ogor la farfurie este corect şi durabil, astfel încât toată lumea să aibă întotdeauna mâncare suficientă", a declarat arhiepiscopul Desmond Tutu, unul dintre cei care susţin campania GROW.

(Foto: zunia.org)

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Noua-criza-globala:-mancare-scumpa--oameni-flamanzi-3585.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu