20 Iulie – A comanda şi a executa
Napoleon Bonaparte oferea o petrecere cu ocazia acordării titlului de duce de Otranto imperturbabilului Joseph Fouché, temutul creator al serviciilor secrete şi poliţieneşti franceze. Voind să pună la încercare impasibilitatea acestuia o chemă pe cea care era, la acel moment recenta sa soţie, Maria Luisa de Austria, şi îi spuse:
-«Ascultă Fouché, nu dumneata ai fost unul dintre cei care au votat în favoarea pedepsei cu moartea împotriva lui Luis al XVI-lea, unchi al, acum soţiei mele şi împărăteasă a dumitale?»
Iar implacabilul Fouché, la fel de imperturbabil ca întotdeauna, îi spuse cu glas blând dar desluşit:
-«Da, Maiestate: amintiţi-vă că acela a fost primul ordin al dumneavoastră pe care l-am împlinit şi primul serviciu pe care vi l-am făcut…»
Cine este mai vinovat: cel care plănuieşte şi comandă sau cel care execută ceea ce i se comandă? Este foarte frecvent ca cine plănuieşte şi comandă – adevăratul responsabil – să descarce apoi responsabilitatea pe umerii celui care a executat ceea ce el plănuise.
Suntem responsabili de faptele noastre, însă, într-un fel, suntem responsabili şi de faptele acelora pe care i-am putea ajuta să facă binele în loc de a face răul. Omisiunile noastre s-ar putea transforma într-o responsabilitate extraordinară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu