miercuri, 3 august 2011

Atentat în Irak: biserică avariată și 23 de răniți

O mașină capcană a explodat în apropierea unei biserici romano-catolice din Kirkuk, Irak, fiind rănite cel puțin 20 de persoane. Tot ieri, au fost condamnați la moarte, în Irak, 3 dintre cei care au organizat atacul asupra unei biserici din Bagdad, în octombrie 2010.

Biserica afectată, din Kirkuk

Un oficial al poliției irakiene, Torhan Abdulrahman, a declarat că atentatul face parte dintr-un atac coordonat împotriva locurilor de închinare ale creștinilor. Poliția a găsit alte două mașini capcană în apropiere de alte două biserici din Kirkuk, însă acestea au fost dezamorsate, informează Reuters. Bisericile vizate erau Biserica Anglicană din Kirkuk și Biserica Mar Gourgis.

„Teroriștii vor să ne determine să părăsim Irakul, însă vor eșua. Rămânem în țara noastră", a declarat reverendul Haithem Akram, liderul uneia dintre bisericile care au scăpat de explozia mașinilor capcană pregătite.

Personalul medical care s-a ocupat de tratarea persoanelor rănite în urma atacului a declarat că au primit îngrijiri medicale 23 de persoane. Imad Yalda, liderul bisericii atacate, singurul care se afla în biserică în momentul exploziei, a fost de asemenea rănit.

Departamentul de Stat american și-a exprimat regretul pentru atacul „înspăimântător" care a lovit biserica din Kirkuk și și-a exprimat speranța că autoritățile guvernamentale irakiene îi vor aduce pe vinovați în fața justiției. „Atacuri de felul acesta, care vizează minoritățile religioase, arată până unde sunt gata să meargă unele grupări teroriste pentru a submina progresul făcut de Irak pentru reducerea violenței", a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

În urma atacului, clădirea bisericii a fost serios avariată. Explozia a afectat alte 30 de clădiri vecine. Atacul de la Kirkuk se înscrie într-o lungă serie de atacuri care au vizat minoritatea creștină din Irak. În octombrie 2010, un atentat executat de militanți Al-Qaeda a distrus o biserică din Bagdad, lăsând în urmă 68 de morți.

Ieri, un tribunal din Irak a condamnat la moarte 3 persoane pentru organizarea sângerosului atentat din octombrie 2010. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Juridic Suprem, Abdul-Sattar Bayrkdar, a declarat că cei 3 condamnați au o lună la dispoziție pentru ca să facă apel. Tot el a precizat că o a patra persoană implicată în atentatul din Bagdad a fost condamnată deja la 20 de ani de închisoare.

Decizia tribunalului a fost salutată de comunitatea creștină. „Oricine omoară persoane nevinovate - musulmani sau creștini - ar trebui să fie pedepsit, ca o lecție pentru alți oameni răi. Sperăm să avem dreptate în țară și ca poporul irakian să trăiască în pace și să aibă încredere în guvern", a declarat Aysar Kesko, preotul catedralei atacate în 2010.

Înainte de invazia americană în Irak, în 2003, numărul creștinilor care locuiau în Irak era în jur de 1,4 milioane. Ulterior, ca urmare a violențelor religioase și a numeroaselor atacuri, mulți dintre aceștia s-au refugiat în alte țări. Se estimează că aproximativ un milion de creștini din Irak s-au mutat în alte regiuni sau în țările vecine de teama unor atacuri din partea grupărilor teroriste. În general, atacurile vin din partea musulmanilor suniți, notează christianpost.com.

Două bombe au explodat, la sfârșitul săptămânii trecute, în apropiere de două biserici din Jos, Nigeria. Prima bombă a explodat în apropiere de clădirea Bisericii Baptiste din Jos, iar cea de-a doua a explodat în apropiere de Biserica lui Christos din aceeași localitate. Autoritățile au anunțat că nu a fost rănită nicio persoană în urma celor două explozii, însă, duminică, mare parte dintre credincioșii celor două biserici au preferat să rămână acasă.

(Foto: vinienco.com) http://www.semneletimpului.ro/stiri/Atentat-in-Irak:-biserica-avariata-si-23-de-raniti-3939.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu