Activitățile pozitive pot să fie un tratament eficient și necostisitor pentru persoanele care suferă de depresie. Gesturile caritabile, atitudinile optimiste, mulțumirea pentru lucrurile bune care se întâmplă - sunt câteva dintre „medicamentele" ieftine pentru tratarea depresiei.
Cercetătorii de la Universitatea din California/Riverside și de la Centrul Medical al Universității Duke au publicat articolul Delivering Happiness în ediția lunii august a publicației Journal of Alternative and Complementary Medicine. Aceștia au propus o nouă formă de tratament pentru depresie, numită „Intervențiile Activității Pozitive" (IAP), informează sciencedaily.com.
Faptele de bunătate față de cei din jur și atitudinea optimistă pot să fie utile pentru depășirea stărilor de depresie. Această formă de tratament este utilă pentru pacienții care nu răspund pozitiv la tratamentul farmaceutic, pentru cei care nu au voința de a urma un tratament medicamentos, costurile sale fiind mai mici. Acest tip de tratament, spun cercetătorii, promite îmbunătățiri rapide ale stării psihice și nu are efecte adverse.
„De-a lungul ultimelor câteva decenii, studiile de psihologie socială asupra unor persoane sănătoase care sunt fericite, optimiste și recunoscătoare au oferit o mulțime de noi informații despre beneficiile activității pozitive asupra stării psihice și a stării de sănătate", a declarat Sonja Lyubomirsky, directoarea Laboratorului de Psihologie Pozitivă al Universității din California.
În cazul unuia dintre studiile realizate, pacienții au redactat scrisori de mulțumire, au ținut o evidență a lucrurilor pe care le considerau binecuvântări primite, s-au străduit să fie optimiști, au făcut gesturi caritabile, au încercat să gândească pozitiv în raport cu ceilalți și, în general, au făcut tot felul de lucruri pozitive care pot să fie integrate cu ușurință în rutina zilnică.
Lyubomirsky a subliniat că oamenii subestimează, de obicei, efectele pe termen lung pe care le pot avea activitățile și atitudinile pozitive.
Peste 16 milioane de adulți americani, adică 8% din populația SUA, suferă de depresie cronică sau de forme majore de depresie. Organizația Mondială a Sănătății estimează că există peste 100 de milioane de persoane care suferă de depresie la nivel global.
Antidepresivele salvează viața oamenilor, în anumite cazuri. Totuși, terapia medicamentoasă funcționează deplin în doar 30-40% din cazuri. Unele persoane rămân depresive chiar și după ce folosesc două, trei sau chiar patru medicamente diferite.
Autorii studiului au atras însă atenția că cercetarea lor a avut în atenție efectele activităților pozitive asupra persoanelor care suferă de forme medii de depresie, și au precizat că este nevoie de studii noi care să arate cum funcționează acest gen de activități în cazul persoanelor care suferă de forme minore sau forme severe de depresie.
Ian Colman, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Alberta, a publicat în primăvara acestui an un studiu prin care sugerează că tratarea medicamentoasă a depresiei poate să aibă efecte benefice pe termen lung. Colman a declarat că studiul său arată că persoanele care au suferit de depresie și au urmat o terapie medicamentoasă au mai puține riscuri să se confrunte cu depresia după 8 ani de la tratament, comparativ cu persoanele depresive care nu au urmat un astfel de tratament.
(Foto: curediseasenaturally.com) http://www.semneletimpului.ro/stiri/Studiu:-Depresia-poate-sa-fie-tratata-cu-activitati-pozitive-3935.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu