sâmbătă, 17 septembrie 2011

Pontiful către cuplurile de logodnici: nu vă temeţi de căsătorie

Papa Benedict al XVI-lea invită cuplurile să fie încrezătoare în a porni pe drumul căsătoriei, spunându-le că nu trebuie să se teamă de “marele mister” în care două persoane devin un trup. Pontiful a vizitat duminică, 11 septembrie 2011, Ancona, pentru încheierea celui de-al 25-lea Congres Euharistic Naţional din Italia. El şi-a încheiat vizita de o zi întâlnindu-se cu un grup de cupluri de logodnici. După ce un cuplu i-a adresat câteva cuvinte, Sfântul Părinte a răspuns cu un discurs încurajator despre frumuseţea iubirii umane şi conştientizarea provocărilor cu care se confruntă. El le-a promis că atât Dumnezeu cât şi Biserica sunt aproape de cupluri când se pregătesc pentru căsătorie, şi a recunoscut că problemele legate de găsirea unui loc de muncă stabil face dificilă asumarea angajamentului căsătoriei.

“Nu vă pierdeţi curajul în faţa nevoilor care par să stingă bucuria la masa vieţii. La nunta din Cana, când lipsea vinul, Maria i-a îndemnat pe slujitori să meargă la Isus şi le-a dat o îndrumare precisă: ‘Faceţi ceea ce vă va spune’. Preţuiţi aceste cuvinte, ultimele cuvinte ale Mariei relatate în Evanghelii – practic un testament spiritual – şi veţi trăi întotdeauna bucuria sărbătorii: Isus este vinul sărbătorii!” Sfântul Părinte a îndemnat cuplurile tinere: “Nu renunţaţi la urmarea idealului înalt al iubirii, care este o reflecţie şi o mărturisire a iubirii lui Dumnezeu!” Papa Benedict al XVI-lea a avut şi câteva sfaturi practice. El a recomandat ca cuplurile să nu se retragă în ele însele – lucru care poate fi “în mod fals liniştitor”. “În schimb, faceţi ca relaţia voastră să devină plămadă printr-o prezenţă activă şi responsabilă în comunitate”.

Pontiful le-a mai reamintit cuplurilor că iubirea nu este automată, ci necesită “un drum de maturizare”. “Începând de la atracţia iniţială şi de la ‘a vă simţi bine’ cu celălalt, educaţi-vă pe voi înşivă ‘să iubiţi bine’ şi ‘să doriţi binele’ celuilalt”, a spus el. “Iubirea trăieşte din gratuitate, sacrificiu de sine, iertare şi respect pentru celălalt”. Episcopul Romei le-a spus cuplurilor să se educe apoi în libertatea fidelităţii, care conduce “la a se proteja unul pe celălalt, la punctul de a trăi unul pentru celălalt”. El i-a invitat să se pregătească să aleagă “pentru totdeauna” cu convingere. “Indisolubilitatea, mai mult decât o condiţie, este un dar care trebuie să fie dorit, cerut şi trăit, dincolo de orice situaţie umană schimbătoare”.

Papa a analizat recomandarea culturii populare de a trăi împreună înainte de căsătorie. “Să nu credeţi că a trăi împreună este o garanţie pentru viitor. Dacă săriţi peste paşii intimităţii, cu respectul cuvenit pentru tip şi pentru un progres treptat al modului de exprimare, vă veţi ‘arde’ cu iubirea; în iubire trebuie să fie loc pentru Cristos, care este capabil de a face iubirea umană fidelă, fericită şi indisolubilă”. În fine, Sfântul Părinte a vorbit despre experienţa iubirii ca având o “tensiune către Dumnezeu”. “Adevărata iubire promite infinitul! Aşadar, faceţi din acest timp de pregătire pentru căsătorie un itinerariu de credinţă: redescoperiţi pentru viaţa voastră de cuplu centralitatea lui Isus Cristos şi a faptului de a fi în Biserică”, a spus el. “Maria ne învaţă că binele fiecăruia depinde de ascultarea cu docilitate a cuvântului Fiului. În cei care au încredere în El, viaţa vieţii de zi cu zi este transformată în vinul unei iubiri care face viaţa bună, frumoasă şi rodnică”.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/09/13/pontiful-catre-cuplurile-de-logodnici-nu-va-temeti-de-casatorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu