vineri, 23 septembrie 2011

Zece clisee de care trebuie sa-ti cureti CV-ul

"Sunt o persoana inventiva, dinamica si cu o experienta vasta. Lucrez bine in cadrul unei echipe, dand dovada de o gandire orietata catre gasirea de solutii si obtinerea de rezultate."

Ar putea fi vorba despre angajatul ideal, insa, la fel de bine, ar putea descrie pe cineva care si-a facut temele si stie ce capteaza atentia. Suna familiar? Asta poate pentru ca frazele de mai sus fac parte din descrierea pe care multi dintre noi o noteaza in CV.

Am auzit cu totii ca exista cuvinte standard, pe care angajatorii vor sa le auda de la noi. Ceea ce nu ne dam seama este faptul ca utilizarea exagerata a facut ca acestea sa devina clisee, cuvinte care atrag atentia fara a mai spune insa ceva. Kathy Harris, manager in cadrul firmei Harris Allied, o companie de recrutare din New York, explica pentru Forbes ca utilizarea lor a devenit chiar un semnal de alarma pentru angajator.

Potrivit LinkedIn, una dintre marile retele profesionale online, topul celor 10 expresii "la moda" printre utilizatorii site-ului cuprinde: experienta intensiva, inventiv, motivat, orientat catre obtinerea de rezultate, dinamic, experienta graitoare, capacitate de lucru in echipa, gandire orientata catre solutionarea problemelor etc. Harris sustine ca angajatorii de astazi au ajuns sa evite astfel de cuvinte, folosind chiar si programe care scaneaza CV-urile si le exclud pe cele care recurg la astfel de cuvinte goale in favorea celor mai clare si curatate de "cuvintele jargon".

Astfel de cuvinte sunt vagi, astfel incat nu reusesc sa redea o imagine reala a candidatului. Desi ele sunt asociate cu un CV bine scris, atunci cand apar in fiecare CV ce trece prin mana angajatorului, devin lipsite de semnificatie.

Principala problema este faptul ca, desi orice angajator isi doreste persoane care sa intruneasca aceste calitati, experienta a aratat ca, atunci cand vine momentul adevarului, toate acestea se dovedesc adesea a fi cuvinte goale. De aceea este recomandata ca, daca ai de gand sa folosesti oricare dintre ele, este bine sa vii si cu exemple clare si sa arati ca le poti pune in practica. Iar daca ai de gand sa treci in CV, printre calitati, faptul ca esti o persoana ce observa detaliile, atunci e cazul sa te asiguri ca prezinti un CV impecabil, de la forma de prezentare, pana la ultima litera scrisa.

Specialistii in cadrul unor firme de recrutare cunoscute, precum si expertii in consilierea de cariera, ne invata ce anume sa evitam in CV dar si in discutia cu angajatorii.

1. "Sunt dedicat/ a"

"Plictisitor. La fel de bine ai putea adauga «loial» si sa te autodenumesti «golden retriever»", considera Steve Lengerud, director al departamentului de oportunitati profesionale in cadrul Universitatii DePauw (Indiana,SUA).

2. "Acord o atentie sporita detaliilor"

"Spre diferenta de ce? De a evita detaliile? De a fi complet imprastiat?" subliniaza Kathy Harris, de la firma de recrutare Harris Allied.

3. "Sunt o persoana motivata"

Langerud avertizeaza ca este posibil ca astfel de cuvinte ambitioase sa se intoarca impotriva ta atunci cand vine vorba de prezentarea dovezilor.

4. "Sunt dinamic/a"

In lipsa unui context, cuvantul dinamic este doar o platitudine, explica Langerud. Pentru angajator, nu este decat o lauda.

5. "Sunt perseverent si plin de zel"

Cuvantul zelos, precum si ideea de perseverenta, te pot duce cu gandul la o persoana care isi vede de drum indiferent de ce fac sau vor ceilalti, indicand ca cel in cauza e dispus sa calce peste altii pentru a obtine rezultatul scontat.

6. "Imi plac oamenii"

Peggy Padalino, vicepresedinte al forumului de cariere JobFox, sustine ca aceasta formularea iti va aduce, cel mult, o rotire plictisita a ochilor. "Intervievatorul va sti daca te simti sau nu confortabil in compania altora in functie de felul in care comunici cu el", explica aceasta. prin urmare nu are rost sa mai mentionezi asta in CV ori in interviul propriu-zis.

7. "Sunt persoana potrivita pentru aceasta echipa"

Pana nu ai avut de a face cu o anumita echipa, nu ai de unde sa stii daca poti sau nu face fata in cadrul ei, explica Lynn Taylor, autor al cartii "Imblanzeste-ti tiranul teribil de la birou".

8. "Sunt excelent/a la gasirea solutii potrivite"

Cand spui acest lucru, este cazul ca ai in tolba si cateva exemple clare de solutii gasite de tine care au salvat situatia. In caz contrar nu vei face decat sa iti creezi probleme, ne invata Karen Drayer, director de recrutare in cadrul serviciului de plasament PG Shaw.

9. "Referintele sunt disponibile la cerere"

Managerii de resurse umane si expertii in cariera se pun de acord asupra faptului ca aceasta replica pare sa traga de timp. Patricia Lenkov, din cadrul firmei de recrutare pentru pozitii de varf Agility Executive Search, explica: "Cei care recruteaza si managerii ce fac angajari stiu ca referintele sunt disponibile, iar daca nu sunt, atunci nu avem despre ce discuta, nu-i asa?"

10. "Ce intrebare buna!"

Angajatorul ar putea considera intr-o discutie aceasta replica condescenta. Joshua Waddell, director al Serviciilor de Cariere in cadrul Universitatii din Oklahoma (SUA) puncteaza: "Asta inseamna ca celelalte intrebari puse de intervievator au fost proaste?"



Autor: I. C.


Sursa: http://smartwoman.hotnews.ro/Zece-clisee-de-care-trebuie-sa-ti-curati-CV-ul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu