joi, 13 octombrie 2011

Persoanele rușinoase sunt mai de încredere

„Stinghereala este o semnătură emoțională a persoanei căreia îi poți încredința resurse valoroase," susține Robb Willer, psiholog social la Universitatea Berkley, coautor al unui studiu publicat în ediția curentă a Jurnalului Personality and Social Psychology.

Foto: enwalls.com„Nivelurile scăzute de jenă sunt un semn de virtute," spun oamenii de știință de la Berkley. „Informațiile noastre demonstrează că jena este ceva bun, nu ceva ce trebuie combătut," explică Matthew Feinberg, autorul lucrării de cercetare. Sociologii diferențiază între „rușinea" normală și anxietatea socială care poate genera dificultăți de relaționare.

Cercetătorii au mai arătat că persoanele care au tendința să se rușineze în momentele în care nu răspund întotdeauna conform așteptărilor celor din jur (ex.: confundă o femeie supraponderală cu una însărcinată), au simultan tendința de a fi mai generoși cu ceilalți.

Intimidarea este un semnal de orientare pro-socială, ceea ce face ca oamenii timizi să inspire încredere, au conchis sociologii.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Persoanele-rusinoase-sunt-mai-de-incredere-4300.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu