luni, 25 noiembrie 2013

Efectele benefice ale sportului asupra creierului

Persoanele care practică sport și sunt într-o formă fizică bună au o capacitate mult mai bună de gândire, de concentrare și de memorare, în raport cu ceilalți, susțin cercetătorii americani, citați de Reuters.

FOTO: bubblews.com „Studiul arată că exercițiile fizice cardiovasculare pot indica, la un moment dat, cât de bine va funcționa memoria ta în viitor", a declarat coordonatoarea experimentului, dr. Carrington Wendell, cercetător la Institutul Național american pentru Îmbătrânire din Maryland.

Cercetarea a curprins un eșantion de 1.400 de adulți cu vârste cuprinse între 19 și 94 de ani, care au luat parte la Studiul Longitudinal de Îmbătrânire Baltimore. Aceștia au fost rugați să meargă, să alerge sau să fugă pe o bandă de alergat, în timp ce un dispozitiv atașat le măsura nivelul de oxigen inspirat și cel de dioxid de carbon expirat. Pe baza datelor oferite de device, experții au stabilit valoarea indicelui VO2 max, care reprezintă „cantitatea maximă de oxigen folosită de plămâni într-un minut de exerciții fizice intense", explică dr. Wendell. Astfel, folosirea unei cantități mai mari de oxigen este un indicator al unei stări de sănătate mai bună, punctează expertul. Toți voluntarii au fost urmăriți apoi pe parcursul unei perioade de șapte ani. Aceștia au fost rugați, de asemenea, să participe la două teste: unul de memorie și unul cognitiv. Dacă la primul exercițiu au luat parte toți voluntarii, la al doilea au participat mai puțin de jumătate dintre aceștia.

Rezultatele au arătat o conexiune între activitatea fizică și performanța cognitivă și cea de memorare. De exemplu, voluntarii de 80 de ani cu o condiție fizică de două ori mai bună decât restul participanților s-au descurcat cu 25% mai bine la testele concentrare și de memorie, au observat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Journals of Gerontology: Series A.