marți, 19 noiembrie 2013

Există vreun antidot pentru lipsa de recunoștință?

Într-o lume în care poate cea mai populară formă de a căuta fericirea este achiziționarea de obiecte, recunoștința nu își mai găsește locul, sugerează dr. Robert Emmons, într-un articol pentru platforma Greater Good a Universității California, Berkley.

FOTO: careerealism.com„Lipsa de recunoștință este contagioasă și se transmite de la o generație la alta", scrie expertul, referindu-se la o societate în care relațiile, la fel ca lucrurile, devin lucruri perisabile, care se găsesc de vânzare și se pot cumpăra.

Studiile arată că persoanele nerecunoscătoare au tendința de a fi arogante, orgolioase, acordându-și o importanță deosebită și căutând să fie admirați și aprobați de ceilalți. În special persoanele narcisiste au tendința de a dezvolta o atitudine lipsită de recunoștință, caracterizată de un sentiment puternic că lucrurile li se cuvin și că ceilalți le datorează ceva. Pentru acestea „numărarea binecuvântărilor va fi ineficientă, pentru că nemulțumirile vor fi întotdeauna mai numeroase decât darurile", punctează dr. Emmond.

Pentru a exemplifica ingratitudinea și pentru a demonstra cât de puțin prețuim binecuvântările care ne sunt oferite, expertul oferă ca exemplu parabola celor zece leproși vindecați de Isus, evocată de Luca în Noul Testament. Dintre aceștia, numai unul s-a întors pentru a-I arăta recunoștință Celui care l-a salvat de la o moarte iminentă. Cât despre ceilalți, „poate au fost doar uituci", spune dr. Emmond. „Până la urmă, odată ce și-au recăpătat onoarea, cu siguranță erau grăbiți să se întoarcă la familiile și la viața lor de dinainte."

Cu toate acestea, lipsa de recunoștință poate fi (re)căpătată prin umilință. „Persoana umilă spune că viața este un dar pentru care trebuie să fie recunoscătoare, nu un drept ce trebuie revendicat", spune dr. Emmond. Umilința este cea care ne arată cât de mult depindem de ceilalți: de la părinți și prieteni până la Cel care ne-a creat. Din păcate, acest simțământ al umilinței „nu apare ușor, nici natural", cu atât mai mult într-o societate în care fiecare se valorează pe sine, punctează dr. Emmond. Odată interiorizat însă, sentimentul de recunoștință, născut din umilință, îi oferă individului puterea de a recunoaște toate binecuvântările cu care este înzestrat, de la persoanele care îl înconjoară, abilitățile lui și până la privilegiul fiecărei guri de aer. Iar numeroasele studii care s-au concentrat asupra efectelor benefice ale recunoștinței oferă o mulțime de motive pentru a aduce mulțumire darurilor pe care le-am primit. Unul dintre acestea este faptul că însăși recunoștința este un element esențial pentru atingerea fericirii.