miercuri, 6 noiembrie 2013

Stresul poate fi și sănătos

Stresul poate cauza probleme grave de sănătate, dar cercetătorii de la Universitatea din California, Berkley au descoperit un lucru mai puțin intuitiv: stresul poate fi benefic pentru sănătate, arată comunicatul publicat pe site-ul instituției.

FOTO: telegraph.co.uk„Întodeauna crezi că stresul este ceva rău, dar nu este așa", a declarat Daniela Kaufer, profesor asociat de biologie și unul dintre membrii echipei de cercetare. „Cred că evenimentele stresante intermitente sunt probabil cele care ne mențin creierul vigilent, iar atunci când ești vigilent, execuți mai bine sarcinile", adugă experta.

În urma testelor pe cobai, oamenii de știință au observat că stresul acut a crescut producția de neuroni la nivelul hipocamusului, o regiune a creierului care joacă un rol important în capacitatea de memorare. În cadrul experimentului, o parte din șoareci au fost expuși unor evenimente stresante, precum imobilizarea temporară în cușcă. Aceste acțiuni au determinat o creștere a nivelului hormonului de stres corticosteron (asemănător cortizolului).

Deși la două zile de la eveniment nu au fost observate schimbări, după două săptămâni, șoarecii expuși stresului au înregistrat o abilitate de memorare mult mai bună, în raport cu ceilalți cobai. Analizele efectuate de cercetători au stabilit că performanța șoarecilor la testele de memorie a fost sporită de acei neuroni formați în urma evenimentelor stresante.

Kaufer punctează că studiile viitoare ar trebui să se concentreze asupra factorilor care pot prezice dacă stresul va provoca un răspuns pozitiv sau unul negativ. Totodată, ea sugerează că beneficiile pe care le produce stresul depind de cantitatea și durata tensiunii, dar și de modul de interpretare și percepere a acesteia.