luni, 11 noiembrie 2013

Vaticanul va expune pentru prima dată public relicvele Sf. Petru

Sf. Petru
Pentru prima oară, oasele care sunt considerate prin tradiţie ca fiind relicvele Sf. Apostol Petru vor fi expuse public pentru venerare. Arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a declarat că venerarea relicvelor în Vatican este un mod potrivit pentru a încheia Anul Credinţei.
Scriind în ziarul Vaticanului în data de 8 noiembrie 2013, Arhiepiscopul, al cărui dicaster organizează multe dintre evenimentele legate de Anul Credinţei, a arătat că milioane de pelerini au marcat Anul Credinţei printr-un pelerinaj la mormântul Sf. Petru şi prin reînnoirea profesiunii lor de credinţă acolo. “Punctul culminant” al Anului, a declarat el, “va fi expunerea pentru prima dată a relicvelor tradiţional recunoscute ca fiind acelea ale apostolului care şi-a dat viaţa pentru Domnul aici”.
Oasele au fost descoperite în timpul unor săpături efectuate în necropola de sub Bazilica San Pietro, în anii 1940, lângă un monument ridicat în secolul al IV-lea în cinstea Sf. Petru. Nici un Papă nu a declarat vreodată autenticitatea oaselor. Cu toate acestea, după ce au fost realizate teste ştiinţifice pe aceste oase în anii 1950 şi 1960, Papa Paul al VI-lea a declarat în 1968 că “relicvele” Sf. Petru au fost “identificate într-un mod pe care îl putem considera convingător”.