miercuri, 11 decembrie 2013

70% dintre filmele mute au fost pierdute pentru totdeauna

Conform unui studiu realizat de Biblioteca Congresului din Statele Unite ale Americii, aproximativ 70% dintre filmele mute realizate în anii de început ai cinematografiei au fost pierdute. Un procent considerabil din cel rămase se află în stare deplorabilă. Ce s-a întâmplat cu aceste documente de o valoare inestimabilă?
Din cele circa 11.000 de filme mute realizate înainte de apariția filmelor sonor ( cele mai multe realizate în intervalul1914-1929), doar în jur de 3.300 mai există astăzi. Dintre acestea din urmă, 17% sunt incomplete, așa cum este cazul producției „The Divine Woman”, cu Greta Garbo, din care mai există doar o singură rolă cu peliculă.
„Odată cu apariția sunetului în cinematografie, filmele mute au fost privite ca unele cu un potențial comercial scăzut. Pe cât de nebunească ni se pare ideea acum, în plin secol XXI, multe filme au fost distruse din cauza costurilor de depozitare prea mari, altele s-au degradat pur și simplu, în timp ce altele au dispărut în incedii”, afirmă Jams H. Billington, unul dintre autorii studiului.
Autorii studiului susțin că vor depunde toate eforturile pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat. Anticipând reacțiile publicului, aceștia au creat deja o baza de dată cu filmele mute care încă mai există. 

Sursa:PopScience