duminică, 29 decembrie 2013

Capcane în care cad părinții de sărbători

Îndeplinirea tuturor dorințelor copiilor, dereglarea rutinelor micuților sau concentrarea doar asupra cadourilor sunt câteva capcane care îi pândesc în aceste zile pe părinți.

FOTO: telegraph.co.uk „Mulți părinți nu sunt în stare să seteze limite, ori să spună 'nu' dorințelor copiilor", susține dr. psiholog Susan Newman într-un articol pentru Psychology Today. Acest fenomen apare din dorința părinților de a-i face pe copiii lor fericiți. Există însă riscul ca cei mici să fie copleșiți de multitudinea de jucării noi pe care părinții le-au achiziționat cu greu. Mult doritele lucruri vor fi abandonate astfel într-un colț de către copii, în detrimentul vechilor jucării. De asemenea, atunci când copilul își dorește un produs mai scump, pe lângă alte lucruri, este important ca atunci când părinții decid să îi dăruiască obiectul costisitor, să îi explice că aceasta este limita și că celelate lucruri dorite mai trebuie să aștepte.

În aceste perioade de sărbători, întregul program al copiilor poate fi dat peste cap, de la orele de culcare și trezire, până la programarea meselor zilnice, care se vor deregla în funcție de vizitele frecvente din perioada sărbătorilor. Astfel de modificări îi pot obosi până la epuizare pe copii, de aceea, părinții trebuie să pună pe un loc important păstrarea orarului obișnuit al celor mici. Uneori, acest lucru poate însemna refuzarea anumitor invitații venite din partea prietenilor sau rudelor.

Tot în aceste zile de sărbătoare, există acea presiune de a-i mulțumi pe cei din jur, acceptând invitații peste invitații și multe vizite. Toate acestea pot fi epuizante și le îndepărtează atenția părinților de la copiii care își doresc atât de mult să petreacă momente alături de mama și tatăl lor, subliniază dr. Newman. De asemenea, în goana lor după cadouri, părinții diminuează timpul pe care ar fi putut să îl petreacă alături de micuții lor. „Contrar credinței popilare, ceea ce copiilor le place (și își amintesc) cel mai mult cu privire la sărbători nu sunt darurile, ci faptul că sunt împreună cu familia lor", susține Fran Walfish, autorul cărții Părintele conștient de sine (The Self-Aware Parent), citează MSN.

Nu în ultimul rând, există riscul ca părinții să îi excludă pe copiii din tot acest proces specific sărbătorilor, de a le dărui celorlalți cadouri. Micuții trebuie însă încurajați să se concentreze asupra celor din jur, punctează Sandy Fowler, gazda emisiunii radio Heart Filled Holidays. Astfel își vor dezvolta „apreceierea pentru actul de a dărui". Fowler le propune părinților să îi implice pe copii în activitatea de a face cadouri și le sugerează să îi roage pe micuți să se gândească la darurile pe care le-ar putea oferi unor persoane dragi, precum bunicii, iar apoi să îi ajute să achiziționeze sau să confecționeze respectivul lucru.