Serviciul Național de Sănătate din Anglia a demarat
în iunie 2013 un program de combatare a depresiei eliberând rețete cu
cărți de citit. Astfel, Marea Britanie încearcă să înlocuiască terapia
bazată pe antidepresive cu biblioterapie. Aceasta este o măsură
împotriva numărului mare de persoane care iau antidepresive, numărul
crescând în ultimii 20 de ani cu 495%, conform Medical Daily.
Procesul biblioterapiei, definit ca „folosirea unor cărți, selectate pe baza conținutului, în cadrul unui program de lectură creat pentru pacienții ce suferă de boli mintale sau tulburări emoționale" , este constituit din trei faze.
Cititorul se identifică cu un anumit personaj din cartea recomandată, fapt ce poate duce la un catharsis psihologic, iar acest lucru îl ajută să găsească recomandări personale și soluții în textul citit, ce pot fi relevante pentru experiența sa.
Lista de cărți recomandată de Serviciul Național de Sănătate conține scrieri de non-ficțiune ce pun la dispoziție informații valoroase, tehnici și strategii de administrare a problemelor mintale (depresie, insomnia etc.). Toate cărțile au fost selectate de o comisie de experți și stau la dispoziția oricui în bibliotecile locale.
Un studiu efectuat tot în iunie 2013 arată o strânsă legătură între creșterea celor care iau antidepresive și numărul în descreștere a celor care comit suicid. Deși numărul consumatorilor a crescut de cinci ori din 1991, rata suicidurilor a scăzut cu 14% pentru aceeași perioadă.