luni, 17 februarie 2014

Mediază cât mai poți...

Deseori neînțelegerile duc la probleme. Iar problemele, ca într-un cerc vicios, se întorc înapoi a bumerang, tot probleme.

Doi oameni aveau două case frumoase înconurate de un pământ rodnic. Însă într-o zi, unul dintre ei, nu a mai răbdat să auză zilnic din partea soției că ar trebui să-și împrejmuiască terenul ca nu cumva într-o zi, cineva, să o facă înaintea lui. Așa că omul s-a luat și s-a dus la primărie să vadă cât pământ îî aparține. Având măsurătorile la mână și ajuns acasă, a început să marcheze locul. Azi un pic, mâine un pic, a înălțat un gard solid care am îl despărțea de vecinul său iar soția lui era fericită. Însă a venit și ziua în care vecinul, întors acasă, s-a mirat de fapta prietenului său și l-a chemat să-l întrebe ce s-a întâmplat. Acesta i-a explicat și faptul că, în trecut, tatăl lui cumpărare aproape tot pământul de la tatăl său când acesta a ajuns într-un impas și că de aceea nu loase el inițiativa aceasta, pentru ca împreună să se bucure de acel pământ, dar acum se părea că lucrurile se vor schimba. Vecinul cu gardul nu a crezut ceea ce i s-a comunicat dar celălalt i-a adus ca dovadă o hârtie semnată de cei doi bătrâni așa că nu încăpea îndoiala vorbelor lui. Însă vecinul cu gardul, de dragul bunei înțelegeri cu soția lui, refuza orice discuție. Treptat relația lor s-a răcit și timpul a trecut.
După moartea vecinului neîndreptățit, fiul acestuia ce s-a mutat în locul lui, a început să își ceară dreptul înapoi, dar bătrânul nu voia acum să îl mai lase pentru că se gândea la copii lui: „Cum ar putea ei trăi într-o casă fără grădină?”, se întreba. Așa că nu renunța nici în ruptul capului.
Treptat a început să primească citații de la judecătorie la care nu răspunea cu prezența, așa că fiul răposatului propietar s-a dus la el și i-a propus să meargă împreună la un mediator.
Acesta din urmă, înțelegând situația lor, după un timp i-a sfătuit să găsească o cale de mijloc, respectiv ca bătrânul să strice gardul și astfel pământul să se întoarcă la vechiul propietar dar acesta, să-i lase libertatea de a cultiva și el pe acel pământ măcar pentru cele necesare traiului. Fiul s-a învoit să se strige gardul dar acel pământ să rămână de acum propietatea vecinului său numai pentru a se reface prietenia de altădată și pentru a trăi în armonie.

Consilierea poate face minuni și încă fără mari pagube!