joi, 27 martie 2014

Ce câștigi când faci voluntariat

Atunci când îți dedici timpul și energia în mod voluntar unei cauze nobile, câștigi chiar mai mult decât oferi. Studiile arată că voluntariatul este benefic pentru sănătatea ta. Totodată, aceste acțiuni altruiste reprezintă o oportunitate de a te dezvolta la nivel personal și profesional.

Foto: stockvault.net Persoanele care fac muncă de voluntariat din plăcerea de a-i ajuta pe ceilalți au o speranță de viață mai lungă decât cei care se implică în astfel de acțiuni mânați de motivații egoiste, arată un studiu publicat în jurnalul Health Psychology.

Totodată, experții de la Universitatea Carnegie Mellon au ajuns la concluzia că voluntariatul face bine la inimă. Rezultatele au arătat că implicarea în acțiuni altruiste ajută la scăderea tensiunii arteriale în rândul persoanelor în vârstă. Fenomenul ar putea fi explicat prin beneficiile aduse de relațiile de prietenie legate în cadrul voluntariatului.

Conexiunile sociale construite în cadrul acțiunilor de voluntariat ne pot feri, de asemenea, de singurătate și izolarea socială, o boală grea și contagioasă, la fel de nocivă precum fumatul a 15 țigări pe zi, potrivit datelor publicate de Campaign to End Loneliness. „Lucrând alături de oameni care se simt la fel de puternic legați de sprijinirea unei anumite cauze creează o cale de dezvoltare a relațiilor puternice cu ceilalți", sublinia dr. Dawn Carr, de la Centrul Social pentru Longevitate Stanford, într-un articol pentru Psychology Today.

Implicarea în acțiuni de voluntariat ce prezintă un interes aparte pentru tine, de exemplu, la un centru de îngrijire a bolnavilor de cancer, ori la un adăpost de animale, îți pot oferi un sens al vieții, adaugă dr. Carr. Este o muncă pentru care nu ești plătit și care îți consumă timpul și energia, dar prin care lupți pentru o cauză în care crezi, de care te simți legat într-un fel. Este modul prin care tu te implici pentru a schimba un colț de lume.

Nu în ultimul rând, voluntariatul te învață lecții prețioase valabile atât în viața personală, cât și în sfera profesională. În cadrul acestor acțiuni înveți să lucrezi în echipă, îți dezvolți abilitățile de leadership și de management al timpului, scriu autorii portalului Professional Resume Example. De asemenea, astfel de activități altruiste sunt o oportunitate de a învăța mai multe despre ceilalți, despre lume și despre tine. În urma acțiunilor de voluntariat îți vei crește stima de sine, vei fi mult mai mulțumit de tine însuți și mai încrezător în forțele proprii.

Aici vei afla că gesturile tale altruiste pot face o diferență și că valorează mai mult decât credeai. Nu în ultimul rând, vei descoperi cât de multă satisfacție interioară îți poate aduce chiar și un simplu zâmbet plin de recunoștință.

Foto: stockvault.net