sâmbătă, 12 aprilie 2014

Tehnologia care ne distruge relațiile

Sigur ai întrerupt măcar o dată o discuție ca să răspunzi la telefon sau ca să verifici notificări pe e-mail sau pe rețelele de socializare. Micile întreruperi par inofensive. Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că ne distrug încet-încet relațiile. 

Foto: dreamstime.comPotrivit unui studiu realizat de către VitalSmarts pe 2.025 de persoane, 9 din 10 participanţi au spus că cel puţin o dată pe săptămână li s-a întâmplat ca prietenii să nu le mai ofere atenţia cuvenită sau nu mai fie deloc atenţi la discuţia pe care o purtau, din cauza faptului că îşi verificau dispozitivele digitale. Nu mai puţin de 89% dintre participanţi au distrus anumite relaţii din cauza folosirii neadecvate a tehnologiei, notează blogs.kqed.org.

Aproximativ 87% dintre respondenţi au spus că această problemă este mai acută în prezent faţă de acum câţiva ani. Mai bine de 90% dintre participanţii la studiu au spus că sunt de acord cu faptul că reţelele de socializare sau mesajele nu ar trebui folosite atunci când persoana în cauză conduce, se află la biserică, la şcoală sau în timp ce ia masa cu familia. Cu toate acestea, în urma studiului s-a constatat că 93% au văzut în mod regulat persoane care îşi verifică telefonul spre exemplu, în timp ce conduc, 67% în timpul cinei, 35% la biserică şi 25% la şcoală.

Problema este că 2 dintre 3 persoane participante la studiu nu ştiu cum să reducă în mod practic şi eficient impactul folosirii nepotrivite a tehnologiei din partea celorlalţi. Joseph Grenny, unul dintre cercetătorii studiului recomandă tuturor să conştientizeze efectul şi consecinţele pe care le are utilizarea nepotrivită a tehnologiei în viaţa emoţională.

Persoanele care au participat la studiu au povestit situaţii în care fie au fost cei care şi-au petrecut timpul vorbind la telefon sau răspunzând la mesaje, fie au asistat la aşa ceva. Ele au spus că aceste situaţii sunt incomode şi chiar nepoliticoase. Unul dintre bărbaţii care a povestit aşa ceva a spus că i-ar plăcea ca într-o viaţă viitoare, în caz că aceasta există, să fie un smartphone, pentru ca în felul acesta să capteze atenţia copiilor şi soţiei sale. Bineînţeles, remarca lui era o glumă, dar scoate la lumină sentimentele celui care este neglijat de către partener sau cei din jur din cauza reţelelor de socializare, a telefonului sau a altor dispozitive.

Pentru cei care au dezvoltat "dependenţă digitală", experţii spun că primul pas pentru a elimina aşa ceva este conştientizarea situaţiei. Apoi, ei recomandă înlocuirea activităţilor care produc dependenţa cu altele mai utile, care să le aducă aceeași satisfacţie şi eventual să-i implice şi pe cei din jur. O altă soluție ar fi stabilirea unei zile de deconectare, în care dispozitivele digitale să fie lăsate deoparte. Iar pentru cazurile mai grave, există anumite terapii care îi pot ajuta pe cei afectaţi să depăşească această problemă.