miercuri, 14 mai 2014

Eu ce să cred?

Eu nu știu prea bine cum au fost vremurile dinainte de 89 fiind prea mic. Ceea ce cunosc se datorează poveștiilor celor care le-au trăit și, culmea, părerile sunt împărțite.
Unii îmi spun că urăsc acele timpuri, că este bine că au trecut fiindcă mulți au avut de suferit, aveau să primească hrana raționalizat, puțină, pe cartelă, după așteptări lungi la cozi infinite. Că totul era plin de mizerie și durere, cu oameni nefericiți și fără speranță. Trona peste tot un soi de noapte chiar și în mijlocul zilei. Teama de a fi auzit respirând era încă un motiv în plus de a-ți urî viața. Lumea era sub un continuu stress și minciuna era la putere încercând să încurajeze lumea că: „Totul este bine! Suntem cei mai buni! Batem și răsturnăm recorduri!” etc.
În viziunea celor de altă părere, totul era altfel. Da, era o raționalizare, dar astfel s-au plătit datoriile țării pentru a putea trăi liberi de constrângeri. Oamenii aveau un loc de muncă asigurat și un loc de locuit garantat, nu exista teama că nu ai avea ce să le dai copiilor de mâncare sau că aceștia vor fi privați de școală. Oamenii erau dornici de a face ceva și nu întâlneai leneși. Totul era selectat (cultural vorbind) pentru ca oamenii să nu fie înveninați cu imoralități. Existau legi care interziceau avortul. Se tipăreau multe cărți iar oamenii citeau mai mult, erau mai culți, se simțea că și sistemul de învățământ este de o altă natură. Oamenii se întâlneau și aveau discuții intelectuale plecând de la cărțile citite ori de la emisiunile TV (Telecinclopedia) etc. Era mai multă ordine și disciplină, nu îți era frică să mergi pe străzi.
Asta aud... însă cred că o carte mă va ajuta să aprofundez acest subiect...  pentru că în curând se va lansa un material al domnului Mircea Hodârnău care a avut ocazia să cunoscă patru tineri din Mediaş ce au avut curajul să se ridice împotriva regimului lui Ceauşescu. Le-a ascultat poveştile apoi le-a strâns într-o carte. Curajul lor i-a dus direct în atenţia Securităţii, fiind anchetaţi sub acuzaţia de propagandă şi acţiuni împotriva orânduirii socialiste, riscând o condamnare între 5 şi 15 ani.

Vezi și site-ul autorului: www.mirceahodarnau.ro.

Lansarea volumului „Speranţe pe cartelă” va avea loc la Casa Gazelor Naturale din Mediaş, în data de 17 mai 2014, la orele 12:00.

Autorul a început deja o campanie de promovare în așa fel încât, dacă vreți să-l urmăriți după următorul program:


  • Radio Ring …………………..14 Mai 2014 – ora 18:00
  • Radio Medias 725…………15 Mai 2014 – ora 18:00
  • TVR Cluj………………… …..20 Mai 2014 – ora 07:00
  • Radio Transilvania ………20 Mai 2014
  • Radio Implus Cluj………. 20 Mai 2014

  • Pentru cei curioși, coordonatorul volumului descoperă deja câteva lucrușoare interesante în cadrul unei emisiuni televizate de la Sibiu: „Raluca & Răzvan”, mai jos, începând cu minutul 29:25.

    Amintirile dor când sunt scrise
    cu nedreptăți în carne!