luni, 16 iunie 2014

Ar trebui să îi citești basme copilului tău?

Basmele au cucerit generații întregi de copii, însă unii părinți din ziua de azi refuză să le mai citească micuților povești clasice pe care le consideră neadecvate pentru aceștia. Și cercetătorii susțin că astfel de povestiri fantastice pot acționa precum o sabie cu dublu tăiș asupra percepției și comportamentului copiilor.

Poveștile fantastice oferă mai mult decât lecții de moralitate și promovează mai mult decât triumful binelui asupra răului. „Un grad de conținut magic sprijină dezvoltarea imaginației, iar transmiterea poveștii este importantă deoarece creează intimitate și o experiență de conexiune”, a declarat prof. Yvonne Kelly, de la University College London, citată de BBC. Mai mult, experta punctează și alte beneficii de care se bucură copiii cărora le sunt citite basme: de la dezvoltarea socială și personală, până la creșterea nivelului de alfabetizare. De asemenea, astfel de povești fanteziste îi pot ajuta pe micuți să învețe să gândească „dincolo de limite”, este de părere Sally Goddard Blythe, autoarea cărții The Genius of Natural Childhood. Astfel, crede ea, copiii pot fi îndrumați să se dezvolte, astfel încât să ajungă autorii unor descoperiri științifice și invenții.
Nu în ultimul rând, „aceste povești nu sunt crude și discriminatorii; în schimb, îi ajută pe copii să înțeleagă, în primul rînd, spiritul și slăbiciunile comportamentului uman în general, iar în al doilea rând, să își accepte multe din propriile lor frici și emoții”, adaugă Goddard Blythe pentru The Telegraph.
Pe de altă parte însă, experții avertizează că basmele ar putea avea un impact negativ puternic asupra micuților. Scufița roșieHansel și Gretel sau Rapunzel sunt doar câteva din poveștile pe care părinții au hotărât să nu le mai spună copiilor înainte de culcare, deoarece sunt considerate înfricoșătoare sau supărătoare, arată rezultatele unui sondaj comandat de canalul TV Watch, scrie Daily Mail. De altfel, circa un sfert din totalul participanților au mărturisit că nu le vor citi copiilor basme până când aceștia nu vor împlini cinci ani, pentru a evita întrebările „ciudate” pe care micuții le-ar putea pune cu privire la poveste.
„Ca adulți, putem observa inocența din basme, dar un copil de cinci ani, cu o imaginație super-activă, ar putea lua lucrurile prea literal”, este de părere Steve Hornsey, de la postul Watch.
Poveștile ar putea influența comportamentul fetelor și modul în care acestea percep frumusețea, scrie Alice Neikiri în lucrarea sa de cercetare, „Fericit până la adânci bătrâneți (sau ce le învață basmele pe fetițe despre ce înseamnă să fi femeie)”, publicată de Universitatea Hawaii din Hilo. „Pe fondul fiziologiei sale, femeia este continuu plasată pe o poziție vulnerabilă. Odată ce devine o victimă a violenței, în loc să își pedepsească victimizarea, ea își așteaptă «prințul», care joacă în general rolul masculin al unui polițist, pentru a o salva”, scrie Neikiri.
De asemenea, unele basme ar putea diminua stima de sine a copiilor deoarece promovează o idee greșită despre frumusețe. Mai exact, poveștile ar putea susține ideea că „femeile frumoase rănite merită mai multă atenție decât cele mai puțin atrăgătoare”.
De altfel, în urma unei analize a 168 de povești ale Fraților Grimm, cercetătorii au observat că un basm conținea, în medie, circa 114 referințe legate de frumusețea femeilor. În plus, un aspect fizic urât a fost asociat cu răutatea în circa 17% dintre povești.
Și alte studii au arătat că basmele pot avea un impact negativ asupra modului în care fetițele își autopercep imaginea exterioară. Frumoasa din Pădurea Adormită sau Frumoasa și Bestia sunt două exemple de povești care sugerează că „frumusețea este cea mai importantă caracteristică a femeilor”, scriu reprezentanții organizației Health Guidance.

Sursa