Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua şi An Nou fericit!
În această primă zi a anului, în climatul de bucurie - chiar dacă este frig - a Crăciunului, Biserica ne invită să ne îndreptăm privirea noastră de credinţă şi de iubire spre Mama lui Isus. În ea, umilă femeie din Nazaret, "Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi" (In 1,14). Pentru aceasta este imposibil a separa contemplarea lui Isus, Cuvântul vieţii care s-a făcut vizibil şi tangibil (cf. 1In 1,1), de contemplarea Mariei, care i-a dăruit iubirea sa şi trupul său omenesc.
Astăzi ascultăm cuvintele apostolului Paul: "Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său, născut din femeie" (Gal 4,4). Acel "născut din femeie" exprimă în manieră esenţială şi pentru aceasta şi mai puternic adevărata omenitate a Fiului lui Dumnezeu. Aşa cum afirmă un Părinte al Bisericii, sfântul Atanasiu: "Mântuitorul nostru a fost cu adevărat om şi din aceasta a venit mântuirea întregii omeniri" (Scrisoarea către Epictet: PG 26).
Dar sfântul Paul adaugă şi: "născut sub lege" (Gal 4,4). Cu această expresie subliniază că Cristos a asumat condiţia umană eliberând-o de mentalitatea legalistă închisă. De fapt, legea, privată de har, devine un jug insuportabil şi în loc să ne facă bine ne face rău. Isus spune: "Sâmbăta a fost făcută pentru om, nu omul pentru sâmbătă". Iată, aşadar, scopul pentru care Dumnezeu îl trimite pe Fiul său pe pământ ca să se facă om: o finalitate de eliberare, ba chiar de regenerare. De eliberare "pentru a-i răscumpăra pe cei care erau sub lege" (v. 5); şi răscumpărarea a avut loc cu moartea lui Cristos pe cruce. Dar mai ales de regenerare: "ca să primim înfierea" (v. 5). Încorporaţi în El, oamenii devin realmente fii ai lui Dumnezeu. Această trecere minunată are loc în noi cu Botezul, care ne altoieşte ca membre vii în Cristos şi ne inserează în Biserica sa.
La începutul unui an nou ne face bine să ne amintim de ziua Botezului nostru: să redescoperim cadoul primit în acel Sacrament care ne-a renăscut la viaţă nouă: viaţa divină. Şi asta prin intermediul Bisericii Mame, care are ca model pe Mama Maria. Graţie Botezului am fost introduşi în comuniunea cu Dumnezeu şi nu mai suntem în voia răului şi a păcatului, ci primim iubirea, duioşia, milostivirea Tatălui ceresc. Vă întreb din nou: "Cine dintre voi îşi aminteşte ziua în care a fost botezat? Pentru cei care nu-şi amintesc data Botezului lor, le dau o temă de făcut acasă: să caute această dată şi s-o păstreze bine în inimă. Puteţi cere şi ajutorul părinţilor, al naşului, al naşei, al unchilor, al bunicilor... Ziua în care am fost botezaţi este o zi de sărbătoare! Amintiţi-vă sau căutaţi data Botezului vostru, va fi foarte frumos pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darul Botezului.
Această apropiere a lui Dumnezeu de existenţa noastră ne dăruieşte adevărata pace: darul divin pe care vrem să-l implorăm în special astăzi, Ziua Mondială a Păcii. Eu citesc acolo: "Pacea este mereu posibilă". Mereu este posibilă pacea! Trebuie s-o căutăm... Şi acolo citesc: "Rugăciunea la rădăcina păcii". Rugăciunea este chiar rădăcina păcii. Pacea este mereu posibilă şi rugăciunea noastră este la rădăcina păcii. Rugăciunea face să răsară pacea. Astăzi este Ziua Mondială a Păcii, "Nu mai sunteţi sclavi, ci fraţi": iată Mesajul acestei Zile. Pentru că războaiele ne fac sclavi, mereu! Un mesaj care ne implică pe toţi. Toţi suntem chemaţi să combatem orice formă de sclavie şi să construim fraternitate. Toţi, fiecare după propria responsabilitate. Şi amintiţi-vă bine: pacea este posibilă! Şi la rădăcina păcii mereu există rugăciunea. Să ne rugăm pentru pace. Există şi acele frumoase şcoli de pace, şcoli pentru pace: trebuie să mergem înainte cu această educaţie la pace.
Mariei, Mamă a lui Dumnezeu şi Mama noastră, să-i prezentăm propunerile noastre bune. Ei să-i cerem să întindă asupra noastră şi asupra tuturor zilelor din noul an mantia ocrotirii sale materne: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu dispreţui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuieşte pururi de toate primejdiile, Fecioară slăvită şi binecuvântată".
Şi vă invit pe toţi s-o salutaţi astăzi pe Sfânta Fecioară Maria ca Născătoare de Dumnezeu. S-o salutaţi cu acel salut: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu!". Aşa cum a fost aclamată de credincioşii din oraşul Efes, la începutul creştinismului, când la intrarea în biserică le strigau păstorilor lor acest salut adresat Sfintei Fecioare Maria: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu!". Toţi împreună, de trei ori, să repetăm: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu".
________________
După Angelus
Iubiţi fraţi şi surori,
Adresez vouă tuturor prezenţi aici salutul meu cordial, urându-vă un an nou fericit şi senin. Îi salut îndeosebi pe pelerinii din ţările scandinave şi din Slovacia, pe credincioşii din Asola, Castiglione delle Stiviere, Saccolongo, Sotto il Monte, Bonate Sotto şi Benevento, pe tinerii din Andria şi Castelnuovo del Garda. Un salut cordial se îndreaptă spre Sternsinger, veniţi din dieceza de Fulda din Germania. Mulţumesc tuturor Sternsinger din Germania, Austria şi Elveţia pentru angajarea lor de a merge din casă în casă pentru a vesti naşterea Domnului şi a aduna oferte pentru copiii nevoiaşi. Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr!
Îndrept gândul meu spre cei care, în diecezele din lumea întreagă, au promovat momente de rugăciune pentru pace, pentru că rugăciunea este la rădăcina păcii. Amintesc îndeosebi marşul naţional care s-a desfăşurat ieri la Vicenza şi manifestaţia "Pace în toate ţinuturile", promovată la Roma şi în numeroase oraşe din lume.
În acest moment suntem în legătură cu Rovereto, în Trentino, unde se află marele clopot denumit "Maria Dolens", realizat în cinstea celor căzuţi în toate războaiele şi binecuvântat de fericitul Paul al VI-lea în 1965. Peste câteva momente vom auzi răsunând dangătele acelui clopot. Să fie urarea ca niciodată să nu mai fie războaie - niciodată să nu mai fie războaie! - ci mereu dorinţă şi angajare de pace şi de fraternitate între popoare.
An Nou fericit tuturor. Să fie un an de pace în îmbrăţişarea de duioşie a Domnului şi cu ocrotirea maternă a Mariei, Mamă a lui Dumnezeu şi Mama noastră. Salut pe toţi şi vă că sunt mulţi mexicani: îi salut... Sunt gălăgioşi mexicanii!
An Nou fericit şi vă rog nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.
Francisc
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu