De când e lumea oamenii au mâncat... poate vei spune că e o deducție tâmpă, dar trebuie să înțelegem că prin această dorință a omului s-a dezvoltat și alta, aceea a gustului. Delicatese scumpe cheamă ispititoare... dar nu înseamnă că îți trebuie o tonă de bani pentru a te bucura de o mâncare bună. Așa că în următoarele zile vom căuta împreună câteva metode pentru a economisi în bucătărie și în același timp să ne bucurăm de bogăția simțurilor gastronomice.
În primul rând trebuie să ai curaj să intri în bucătărie și să „pierzi” timpul acolo pentru a descoperi frumusețea gastronomiei. Mulți cred că reușesc să economisească timp fugind la un restaurant sau, mai rău, la un fast-food. Dar nimic nu se compară cu un timp de calitate petrecut în bucătărie pentru a prepara ceva personalizat, în care să pui ingredientul cel mai valoros: iubirea și să fie chiar mai ieftin decât o mâncare pregătită în grabă...
În al doilea rând să căutăm o carte (sau mai multe) ori un site cu rețete delicioase care să ne ajute să gătim sănătos, bun și ieftin. Deci, după ce cumpărăm niște ingrediente ieftine, citim modul de preparare și gata, ne bucurăm de papa bun,
Al treilea rând este cel mai important: cumpără numai cât consumi/mănânci. Cea mai mare pierdere a lumii moderne se realizează prin consumism. Doar să te uiți cât cumperi, din cauza reclamelor sau al altor factori asemănători, și cât arunci apoi din cauză că uiți de ele sau pur și simplu că expiră. Așadar ar trebui să cumperi doar atât cât vei consuma. Apoi, ce se poate compara cu ceva proaspăt. Adică spre exemplu una este să cumperi roșii, castraveți și ardei care să stea în frigider patru zile și apoi să te gândești să-ți faci o salată (și poate chiar le arunci fiindcă îți par cam râncede) și alta este să le cumperi proaspete de la piață și apoi să-ți faci o salată... Așadar, proaspăt e mai bine și... mai ieftin!
Cine economisește mai mult păpălește!
Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.