joi, 23 iulie 2015

Locul Botezului Domnului în Patrimoniul mondial UNESCO

Comitetul patrimoniului mondial UNESCO, reunit la Bonn (în Germania) până la 8 iulie, a aprobat în timpul sesiunii de pe 3 iulie 2015, înscrierea a trei noi situri culturale în Patrimoniul mondial al umanităţii. Printre acestea, locul Botezului Domnului, din Betania dincolo de Iordan. Celelalte două: oraşul arabo-norman Palermo, cu catedralele din Cefalù, respectiv Monreale din sudul Italiei şi arta rupestră a regiunii Hail din Arabia Saudită.

Potrivit unui comunicat de presă UNESCO, Palermo aduce patrimoniului umanităţii  două palate, trei biserici, o catedrală şi un pod. Catedralele din Monreale și Cefalù, de pe coasta de nord a Siciliei, includ o  serie de nouă structuri civile și religioase datând din timpul Regatului Norman al Siciliei (1130-1194). Împreună, ele ilustrează un sincretism socio-cultural între culturi occidentale, islamice și bizantine pe insula care a fost sursă a unor noi concepte de spațiu, construcții și decorațiuni. Ele reflectă, de asemenea, coexistența fructuoasă a diferite popoare  și religii (musulmani, bizantini, latino, evrei, francezi și lombarzi).

Situl botezului Domnului „Dincolo de Iordan” (Al-Maghtas) – situat pe malul de est al râului Iordan, se află la nouă kilometri nord de Marea Moartă şi include două zone arheologice principale: colina Al Kharrar, cunoscutăd e asemenea sub numele „Colina Sfântului Ilie” și bisericile din zona „Sf. Ioan Botezătorul” de la râul Iordan. Acest loc, situat în inima naturii sălbatice, este considerat în conformitate cu tradiția creștină ca fiind locul unde a fost botezat Isus din Nazaret de Ioan Botezătorul. Relicvele romane și bizantine, cum ar fi biserici și capele, o mănăstire, peșterile folosite ca refugiu pentru pustnici şi bazinele baptismale prezente, sunt mărturie a valorii religioase a locului. Site-ul este un loc de pelerinaj pentru creștinii.

Situl de artă rupestră din Hail, în Arabia Saudită, este alcătuit din două situri cu peisaj deșertic: Umm Sinman în Jubbah şi al-Manjor Raat în Shuwaymis. Lanțul de dealuri situate în apropierea unei zone muntoase Umm Sinman acoperă un lac de apă dulce, în prezent dispărut, care a furnizat apă oamenilor și animalelor din partea de sud a deşertului Nefud. Strămoșii actualei populații arabe au lăsat urme ale prezenței lor pe multe panouri petroglife. Lanţul colinar Al-Manjor djebels Raat formează peretele stâncos unui râu acum colmatat cu un mare număr de inscripţii care arată prezenţa umană aici cu peste 10. 000 de ani în urmă.

Revenind la patrimoniul mondial european, Domul de la Monreale, a fost construit la iniţiativa regelui norman Wilhelm al II-lea, între anii 1170-1180, cuprinde 6340 de metri pătraţi de mozaic pe un fundal aurit, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din lume. A fost ridicată la rang de catedrală de papa Lucius al III-lea, în 1183.

„Îmi doresc ca acest «templu de aur» să continue să fie locul de întâlnire al activităților de cult cu primirea pelerinilor și a turiștilor, într-un climat de respect pentru locul sfânt” –  spus arhiepiscopul de Monreale mons. Michele Pennisi într-un comunicat de presă al arhiepiscopiei – exprimându-şi profunda satisfacţie pentru includerea Domului de la Moreale în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Este aşteptată cu această ocazie şi relansare Săptămânii de muzică sacră de la Monreale, ocazie cu care se speră punerea din nou în funcţiune a unei orgi monumentale prezente în lăcaş, deteriorată grav în timpul ultimei furtunii care a atins cu fulgere punctul central al catedralei.

Sursa:ro.radiovaticana.va