Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că, în lume, aproximativ 800 de milioane de persoane suferă de foame. Potrivit Institutului Central de Statistică (ISTAT), doar în Italia circa 5,5 milioane de persoane trăiesc în stare de sărăcie alimentară, în vreme ce 14,5% dintre familii reușesc cu greu să-și procure o masă consistentă o dată la două zile.
Aceste premize au condus la scrierea unui manual care învață cum se poate evita risipa de hrană. Inițiativa a fost prezentată recent la Roma, de fundația Banca de Alimente, în colaborare cu asociația Caritas din Italia și cu sprijinul Ministerului Sănătății din Peninsulă. Textul va oferi asociațiilor de caritate indicații privind cele mai bune modalități de recuperare a hranei, în special a produselor alimentare perisabile, Banca de Alimente estimând că – urmând indicațiile din manual – în decursul a trei ani vor putea fi salvate circa 30 de mii de tone de alimente.
În Enciclica "Laudato si'", Papa Francisc scrie că risipa de alimente este asemenea furtului de hrană de la masa săracilor. Manualul de combatere a culturii risipei se dorește un vademecum privind colectarea, conservarea și distribuirea alimentelor destinate celor mai nevoiași. Textul dorește să vină în sprijinul voluntarilor din domeniul carității, pentru o îmbunătățire a calității activității pe care o desfășoară.
Descriind activitatea de colectare a alimentelor, Marco Lucchini, de 26 de ani director general al fundației Banca de Alimente, a subliniat importanța acestui tip de activitate purtătoare de bucurie multor persoane care se hrănesc grație structurilor de caritate.
Sursa:ro.radiovaticana.va