vineri, 25 martie 2016

Șapte lucruri despre îngeri pe care s-ar putea să nu le cunoști

Mulți dintre noi când eram copii rosteam rugăciunea Îngerul Păzitor, însă adulți fiind avem tendința să uităm importanța și puterea pe care îngerii o au în viața noastră.
New Age a semănat  multă confuzie cu privire la adevărul despre îngeri, la cum putem să comunicăm cu ei și ce putere au asupra vieții noastre.
O listă de lucruri despre îngerii păzitori pentru evitarea confuziei:
  1. Sunt reali
Biserica Catolică nu a inventat îngerii păzitori pentru adormirea copiilor. Îngerii păzitori sunt reali. „Existența ființelor spirituale, netrupești, pe care Sfânta Scriptură le numește în mod obișnuit îngeri, este un adevăr de credință. Mărturia Scripturii este la fel de clară ca și caracterul unanim al Tradiției” (CBC, 328). Sunt numeroase exemple de îngeri în Biblie.
„Când sunteți ispitiți, invocați pe îngerul vostru. El vrea să vă ajute  mai mult decât doriți voi să     fiți ajutați! Ignorați pe diavol și nu vă fie teamă de el; tremură și fuge la vederea îngerului vostru păzitor” (Don Bosco)
  1. Toți avem unul
„Fiecare credincios are alături de el un înger ca ocrotitor și păstor, pentru a-l conduce la viață” (Sf. Vasile cel Mare). Îngerul păzitor e al nostru nu putem să-l „împrumutăm”. Sunt atât de importanți pentru sănătatea noastră spirituală încât Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un înger personal. „Mare este demnitatea sufletului omului, întrucât fiecare om are de la începutul vieții  un înger trimis să-l protejeze”. (Sf. Ieronim )

  1. Ne conduc în Cer (dacă le permitem)
„Îngerii oare nu sunt toți spirite slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii?” (Ev 1,14). Îngerii noștri păzitori ne protejează de rău, ne asistă în rugăciune, ne împing spre decizii înțelepte, ne reprezintă în fața lui Dumnezeu. Sunt în măsură să acționeze asupra simțurilor și a gândirii noastre, dar nu asupra voinței noastre. Nu pot să aleagă în locul nostru, dar ne încurajează în orice chip să alegem adevărul, bunătatea și frumusețea.

  1. Nu ne părăsesc niciodată
„Dragi prieteni, Domnul este mereu aproape și lucrează în istoria umanității, și, de asemenea, ne însoțește prin îngerii Săi, pe care astăzi Biserica îi venerează ca fiind ”Păzitori”, adică slujitori divini pentru fiecare om. De la început și până în ora morții, viața umană este înconjurată de protecția lor neîncetată” (Papa Benedict al XVI-lea). Nu există niciun motiv să fim disperați sau să ne simțim singuri, deoarece îngerii sunt alături de noi și mijlocesc continuu pentru sufletele noastre. Sunt mereu alături de noi pe Pământ, și sigur vor rămâne lângă noi în Cer.

  1. Îngerul tău păzitor nu e strămoșul tău
Diferit de ceea ce des se crede și se zice pentru consolarea celor aflați în doliu, îngerii nu sunt persoane moarte. Îngerii sunt creaturi spirituale cu inteligență și voință, creați de Dumnezeu pentru mărirea Lui și pentru slujirea Lui eternă.

  1. Dă un nume pisicilor tale nu îngerului tău păzitor
„Pietatea populară față de Sfinții Îngeri, legitimă și salutară, poate duce totuși la unele devieri, de exemplu.... este condamnabilă practica populară de a da nume Îngerilor, excepție Mihail, Gabriel și Rafael pe care-i regăsim în Scriptură” (Îndreptar asupra pietății populare și liturgice, 217)

  1. Nu sunt tineri heruvimi ce cântă la harpă deasupra norilor. Sunt ființe spirituale puternice care luptă pentru sufletul tău
„Cristos este centrul lumii îngerești. Îngerii sunt ai săi: „Când va veni Fiul omului în slava sa cu toți îngerii împreună cu El (Catehismul Bisericii Catolice, 331). Îngerii sunt superiori oamenilor, chiar dacă aici sunt trimiși să ne slujească, pentru că sunt constant în prezența lui Dumnezeu. Au multe puteri spirituale și capacități pe care oamenii nu le au. Să nu te gândești la îngerul tău păzitor precum la un personaj din desenele animate. E alături de tine să te protejeze, să te apere și să vegheze asupra ta. Poți să ceri îngerului tău păzitor să mijlocească pentru tine, și ar trebui să o faci! Mulți nu își dau seama de ajutorul ce vine prin intermediul acestor ființe spirituale. Amintește-ți că, Tatăl nostru ceresc  ne vrea în Rai cu El. Însă trebuie să alegem să folosim tot ceea ce El ne dăruie ca să obținem harul necesar să intrăm în Cer. Îngerul vostru păzitor să vă poată conduce în milostivirea lui Dumnezeu, a iubirii Sale și a bunătății Sale.
Înger a lui Dumnezeu, care ești păzitorul meu drag, fii alături de mine, aici, în fiecare zi să mă luminezi și să mă protejezi, să mă cârmuiești și să mă povățuiești. Amin.

Traducere: AMR


Sursa:it.aleteia.org