vineri, 8 noiembrie 2013

Vizite virtuale la cele mai fascinante muzee din lume

Pentru toți pasionații de cultură, o mulțime de muzee celebre își mențin porțile larg deschise, spre a fi descoperite. Muzeul Louvre, Muzeul Britanic sau Muzeul Vaticanului sunt doar câteva dintre obiectivele culturale care permit internauților vizitarea lor prin intermediul unui tur virtual.

Foto: Loic Venance/AFP/Getty Images / theguardian.comÎmpreună cu sute de muzee, arhive sau instituții culturale, Google a pus bazele proiectului Cultural Institute. Aici pot fi vizualizate o multitudine de opere de artă sau situri de patrimoniu mondial. Tot aici se află o mulțime de povești ale instituțiilor culturale din toată lumea, reprezentate în expoziții digitale.

Fascinantul muzeu Louvre din Paris, Franța, poate fi vizitat cu doar câteva click-uri. Tururile virtuale ale muzeului, împărțite în fragmente, oferă internauților posibilitatea de a vizita diferite secțiuni ale elegantului muzeu, notează Make Use Of. Muzeul își așteaptă vizitatorii virtuali cu peste 35.000 de replici digitale ale renumitelor lucrări expuse, dar și cu o imensă bază de date cu detalii despre acestea, informează Digi24.

Cei care și-au dorit întotdeauna să vadă Capela Sixtină, însă nu au putut ajunge până acum în „orașul papal", o pot admira pe site-ul Muzeului Vaticanului. De asemenea, instituția pune la dispoziția publicului internaut o serie de lucrări impresionante, de la sculpturi și tablouri, până la fresce.

Muzeul Virtual European permite vizitatorilor să exploreze istoria Europei atât prin vizualizarea colecțiilor culturale în funcție de muzeu, cât și prin sortarea lucrărilor în funcție de zonă, de eră sau de artefactele pe care vor să le studieze.

Muzeul Britanic ascunde circa 8 milioane de obiecte, iar colecțiile virtuale pun la dispoziție internauților mai mult de 750.000 de imagini cu acestea, informează Digital Trends. Imaginile pot fi mărite și privite din mai multe unghiuri, lucru care pot oferi o experiență deosebită vizitatorilor online.

De asemenea, Muzeul Țăranului Român oferă un tur virtual tuturor celor interesați să descopere „arta națională". Un alt muzeu românesc ce permite vizitarea sa virtuală este Muzeul Astra din Sibiu.

Acestea sunt doar câteva din muzeele care oferă posibilitatea efectuării de tururi virtuale. Chiar dacă explorarea online a celor mai fascinante și mai impresionante muzee din lume nu poate fi comparată cu experiența reală trătită în momentul vizitării acestor locuri încărcate de istorie și cultură, tururile virtuale se pot dovedi o modalitate deosebită și importantă de îmbogățire și descoperire a culturii întregii lumi.