La eveniment vor participa istoricul Alin Mureşan, regizorul Nicolae Mărgineanu şi fostul deţinut politic, Iulian Constantin, unul dintre supravieţuitorii Piteştiului. Filmul are la bază relatările a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti, care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă.
Filmul este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a IICCMER, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, şi a fost realizat în intervalul 2009-2010.
Pentru cei din ţară, filmul poate fi comandat la 12 RON (+taxele poştale) de la Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca prin e-mail: birou@fundatiaarsenieboca.ro sau telefon: 021 223.24.96; 0724 029.150 de luni până vineri între 10-18. Librăriile şi distribuitorii din ţară care doresc să îl pună în vânzare pot contacta Fundaţia la aceleaşi adrese. Mai multe detalii despre film aici.
Urmăriţi clipurile de promovare a documentarului „Demascarea” (2010), în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan. Filmul este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a IICCMER, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, şi a fost realizat în intervalul 2009-2010. Pe lângă film, DVD-ul conţine un capitol bonus de 7 minute intitulat „Despre iertare” şi cele două trailere oficiale. Toate materialele sunt subtitrate în limbile română, engleză, franceză, germană şi spaniolă.
Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti (vezi aici un scurt istoric al „fenomenului Piteşti”), care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut şi ne oferă consideraţiile lor generale despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă.
Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. Unică prin complexitatea şi caracterul ei macabru, acţiunea îmbina cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică cu violentarea psihică şi obligarea victimelor de a se transforma în agresori. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre una din cele mai inumane acţiuni represive ale modernităţii.
„Sunt lucruri care nu se pot povesti. Nu că sunt jenante, nu că sunt umilitoare, dar te desfiinţezi ca gândire sufletească, ca om. Aveai impresia că e sfârşitul vieţii, al pământului!” – Gheorghe Stănică, victimă a torturilor
„Dar ca o constatare personală: nu simţeam durere niciodată când mă bătea un prieten. Aveam această intuiţie, că nu primeam lovitura aceea cu ură” – Emil Sebeşan, victimă a torturilor
„Şi întrebarea a fost veşnică: Mai crezi în Dumnezeu? Pentru că acest Dumnezeu era pentru ei opreliştea care nu ne lăsa pe noi să ne transformăm” – Nicolae Purcărea, victimă a torturilor
http://www.fenomenulpitesti.ro
Evenimente
Seria evenimentelor dedicate proiectului „Fenomenul Piteşti” continuă în ţară. Luni, 28 februarie, de la ora 17.30 clujenii sunt invitaţi la Biblioteca Centrală Universitară (Str. Clinicilor nr. 2) la lansarea filmului „Demascarea”, a cărţii „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate” (ediţia a II-a) şi a site-ului www.fenomenulpitesti.ro, în prezenţa regizorului Nicolae Mărgineanu şi a istoricului Alin Mureşan. La eveniment vor mai participa scriitorul Ruxandra Cesereanu şi istoricii Ovidiu Pecican şi Virgiliu Ţârău. În cadrul evenimentului, vor fi proiectate imagini de pe site şi un montaj de 10 minute din documentarul „Demascarea”. Cei interesaţi vor putea achiziţiona de la faţa locului atât filmul, cât şi cartea la oferte speciale.
Sperăm ca în scurtă vreme să putem anunţa şi o proiecţie publică a documentarului „Demascarea” în Bucureşti, în prezenţa supravieţuitorilor şi a autorilor filmului. De asemenea, suntem în negocieri pentru lansări în Cluj Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Bacău, Constanţa şi Piteşti. Toate noutăţile vor fi anunţate din timp pe www.fenomenulpitesti.ro.
Calendar evenimente:
28.02.2011, ora 17.30 – Cluj Napoca, Biblioteca Centrală Universitară (Str. Clinicilor nr. 2)
10.03.2011, ora 13 – Bacău
16.03.2011, ora 18 – Timişoara, Muzeul de Artă (Piaţa Unirii nr. 1)
17.03.2011, ora 17 – Oradea, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Sursa: http://www.fenomenulpitesti.ro/evenimente
Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate
„Fenomenul Piteşti”, una dintre cele mai inumane acţiuni represive din istoria modernităţii, este reconstituit pas cu pas, de la începuturile sale lipsite de violenţă (în închisorile Suceava şi Târgşor) până la dezvoltarea tuturor mecanismelor ei şi utilizarea torturilor fără limite la Piteşti, Gherla, Târgu Ocna şi Canalul Dunăre-Marea Neagră. Evenimentele sunt urmărite cronologic, în capitole distincte dedicate fiecărui penitenciar, şi sunt relatate pe baza surselor documentare, a volumelor de memorialistică şi a mărturiilor supravieţuitorilor. Cele trei procese regizate de regimul comunist în legătură cu „fenomenul Piteşti” sunt şi ele povestite pe baza documentelor de arhivă, iar biografiile principalelor personaje implicate în „reeducare” sunt prezentate în două secţiuni speciale ale cărţii, dedicate victimelor, respectiv ofiţerilor din Securitate şi din Ministerul de Interne. Volumul oferă în final un capitol în care sunt inventariate metodele de tortură folosite şi unele dintre cele mai dure momente din desfăşurarea evenimentelor, precum şi câteva consideraţii generale asupra scopurilor acţiunii, rolul lui Eugen Ţurcanu şi a primei echipe de agresori, inventatorilor sistemului şi a metodelor de tortură.
Ce este nou în ediţia a II-a?
- 80 de pagini în plus
- circa 30 de poze cu victime şi agresori din Piteşti şi Gherla (inclusiv Eugen Ţurcanu, Alexandru Popa „Ţanu”, Nuti Pătrăşcanu, Vasile Puşcaşu, Eugen Munteanu, Titus Leonida)
- un capitol bonus despre ofiţerii însărcinaţi cu implementarea „fenomenului Piteşti” în închisori
- dezvoltarea capitolului „Procesele”, pe baza documentelor din cele trei procese regizate de regimul comunist („Eugen Ţurcanu”, „Tudor Sepeanu” şi „Valeriu Negulescu”)
- descrierea detaliată a felului în care Securitatea urmărea ceea ce se întâmpla la Piteşti şi în celelalte închisori
- o nouă ipoteză privind motivele opririi torturilor
- date biografice cuprinzătoare despre deţinuţii prezentaţi în capitolul „Personajele”
- listă nominală a tuturor deţinuţilor identificaţi în Piteşti pe baza documentelor şi mărturiilor.
Sursa: http://www.fenomenulpitesti.ro/pitesti-cronica-unei-sinucideri-asistat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu