miercuri, 30 martie 2011

Biserica Greco-Catolică Ucraineană doreşte să fie recunoscută ca Patriarhie

Arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk

30.03.2011, Kiev (Catholica) - La două zile după intronizarea sa ca lider al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk, a declarat că va discuta cu Papa Benedict, în vizita pe care i-o va face în curând, despre posibilitatea ridicării Bisericii sale la rang de Patriarhie. Reporterilor prezenţi în Kiev înainte de plecarea sa din ţară, PF Shevchuk le-a spus că delegaţia pe care o conduce va prezenta Vaticanului evoluţia Bisericii Greco-Catolice în Ucraina după recâştigarea libertăţii în 1989. “Vom arăta Papei dovada maturităţii noastre”, a susţinut el.

Sinodul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina l-a ales pe Arhiepiscopul de 40 de ani ca lider după retragerea Cardinalului Lubomyr Husar. “Biserica noastră a mers în secolul XX pe urmele Mântuitorului până la sfârşit”, a afirmat el în predica de la intronizare, referindu-se astfel la persecuţia îndurată în anii comunismului (1946-1989). “Moartea a sute de mii de laici, preoţi, persoane consacrate, conduşi de Episcopii noştri, a fost o moarte pe cruce – şi de aceea dătătoare de viaţă!” Biserica Greco-Catolică Ucraineană este cea mai mare Biserică Răsăritean în comuniune cu Roma, cu milioane de membri. “Astăzi experimentăm o nouă primăvară a Bisericii noastre – care înviată fiind de Spiritul Sfânt începe să devină mai tânără şi zâmbeşte din nou lumii cu lumina Evangheliei lui Cristos. Să ne purtăm cu curaj misiunea creştină în lume, împreună având forţa să înnoim faţa naţiunii noastre şi a statului.”

Intronizarea a avut loc în Catedrala Învierii lui Cristos din Kiev. Greco-catolicii ucraineni au mutat sediul Bisericii lor în 2005 din Lviv în Kiev, atrăgând supărarea ortodocşilor, care au văzut în transferul de sediu, într-o zonă în care nu sunt majoritari, o mişcare strategică de câştigare de noi adepţi. Ca şi în ţara noastră, şi în Ucraina greco-catolicii au avut dificultăţi cu recuperarea patrimoniului pe care comuniştii l-au înstrăinat ortodocşilor. Situaţia a fost mai complicată pentru ucraineni pentru că acolo există trei ortodoxii, nu una singură. Patriarhul moscovit Alexei a folosit constant situaţia din Ucraina ca explicaţie pentru refuzul său de a se întâlni cu Papa.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/03/30/biserica-greco-catolica-ucraineana-doreste-sa-fie-recunoscuta-ca-patriarhie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu