duminică, 13 martie 2011

Lumea cărților!

Patrick Sbalchiero: Dicţionar al miracolelor şi al extraordinarului creştin


Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi anunţă apariţia cărţii “Dicţionar al miracolelor şi al extraordinarului creştin”, coordonată de Patrick Sbalchiero. Cartea apare în formatul 17×24, are 1076 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 79 lei. Coordonatorul lucrării este doctor în istorie, profesor la Şcoala Catedrală de la Paris.

În istoria Bisericii – citim în prezentarea apărută pe ITRC.ro – există numeroase evenimente care nu pot fi explicate fără a recunoaşte o intervenţie divină, precum apariţii, miracole, viziuni etc.. Însă a existat mereu un sentiment de incertitudine cu privire la acestea. Grija Bisericii este de a conduce miracolul la raţiunea teologică şi doctrinară, dar de multe ori se împiedică de oamenii de ştiinţă, care vor să-l conducă spre raţiunea analitică şi matematică. Această lucrare monumentală, rod al colaborării a peste 230 autori, medici şi teologi, universitari şi ecleziastici, prezintă în cadrul a peste 830 articole răspunsuri documentate la întrebări care suscită multe curiozităţi. De fapt, acest dicţionar caută să răspundă la patru întrebări esenţiale: cum se explică prezenţa fenomenelor extraordinare în tradiţia creştină? Pot ştiinţele umane şi cele ale naturii să ne ajute la o mai bună înţelegere a acestor fapte? Cum se articulează lectura teologică şi interpretarea ştiinţifică a extraordinarului? Psihologia umană constituie o bază favorabilă sau un obstacol pentru supranaturalul extraordinar?

Subiectele abordate în cele 830 articole sunt de dimensiuni diferite, iar fiecare articol este completat de o scurtă bibliografie, permiţând cititorului să continue reflecţia asupra temei prin invitaţia la cercetare individuală. Titlurile articolelor sunt alcătuite din nume comune şi nume proprii. Primele cuprind ansamblul fenomenelor extraordinare consemnate în istoria creştinismului; ultimele se referă la două categorii de persoane: cele care au experimentat pe propria piele fapte extraordinare tangibile şi cele care au studiat aceste manifestări. După cum spune Patrick Sbalchiero în introducere, acest dicţionar nu este nici un punct final şi nici o recapitulare a cunoştinţelor actuale legate de extraordinarul creştin. El este o invitaţie de a se continua cercetările, mai intens, în acest domeniu.

“Este legitim să ne interogăm asupra privirii reductoare pe care lumea noastră contemporană o aruncă spre aceste fenomene universale. Statutul negativ care le este dat de o parte a mediilor ştiinţifice, şi, mai paradoxal, de o parte a clerului, necesită redeschiderea acestui dosar. Nu e vorba de a ne complace în senzaţional. Dicţionarul de faţă este de un alt ordin. Noi propunem supunerea faptelor la un examen riguros, la lumina ştiinţelor contemporane şi a tradiţiei bimilenare a creştinismului. Numai cu acest preţ, bazându-ne pe această exigenţă de a reconcilia spiritul şi inima, vom putea să progresăm în cunoaşterea extraordinarului creştin, semn şi reflectare a unui supranatural constitutiv al unităţii noastre.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu