duminică, 17 aprilie 2011

Cuvântul sculptează!

17 Aprilie – Ispita

Un rabin hotărî să-i pună la încercare pe discipolii săi.

-«Ce aţi face, fiii mei, dacă aţi găsi un sac de bani pe drum?»

Primul medită puţin apoi spuse:

-«L-aş înapoia stăpânului său, rabi.»

A vorbit prea degrabă – gândi pentru sine rabinul. Mă întreb dacă o fi sincer.

Al doilea discipol se gândi şi spuse:

-«Dacă nu m-ar vedea nimeni, l-aş păstra.»

A vorbit cu voce sinceră dar cu o inimă haină – gândi din nou rabinul. Nu este demn de încredere.

În cele din urmă, vorbi cel de-al treilea discipol:

-«Probabil aş avea ispita de a-l păstra. Pentru aceasta l-aş ruga pe Dumnezeu să-mi dea puterea de a rezista acestui impuls şi de a acţiona în mod corect.»

Iată un om sincer în care aş putea să mă încred – încheie rabinul.

Doar cel care se cunoaşte pe sine însuşi poate să prevadă cum va fi comportamentul său într-o anumită circumstanţă. A-l cunoaşte pe Dumnezeu şi a se cunoaşte pe sine însuşi – noverim te, noverim me („să te cunosc, să mă cunosc”), spunea Sfântul Augustin – aceasta este cunoaşterea cea mai importantă.

Pentru a ne cunoaşte, ne vine în ajutor acea clasică practică de pietate creştină numită „examen de conştiinţă”. Este foarte util să vedem în fiecare seară – înainte de culcare – care a fost comportamentul nostru de-a lungul zilei. Întotdeauna vom găsi motive pentru a-i cere iertare lui Dumnezeu şi, în felul acesta, vom putea dormi în pace.

Sursa: A vorbi cu Isus de pe www.pastoratie.ro

2 comentarii:

  1. Da, e foarte importanta cunoasterea sinelui. Dar e si foarte dificila, pentru ca e nevoie si de sinceritate fata de tine insuti, nu doar fata de celalalt. Iar noi am invatat de mici sa ne mintim, pentru afugi de durere. Tema e explicata pe larg de arhim. Simeon Kraiopoulos in "Te cunosti pe tine insuti?"

    Oricum, meditatia zilei de 17 aprilie e superba. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul este ca mereu avem nevoie de o oglinda curata pentru a ne reflecta sinele. Acea oglinda curata trebuie sa fie un suflet pur, o inima sincera, care sa judece bland si sa corecteze „chirurgical”. Singuri, ne este foarte dificil. Aici putem vedea necesitatea unui partener de viata cu principii sanatoase, a unor prieteni morali si nu in ultimul rand, poate cel mai important, un duhovnic bine pregatit spiritual si intelectual!
    Multumesc pentru gand!
    Un inceput de Saptamana Mare binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere