- In capela Scala Santa (Sfânta Scara), amplasata lânga basilica San Giovanni in Laterano din Roma, se pastreaza 28 trepte de marmora (acoperite in prezent cu lemn) aduse de imparateasa Elena (mama imparatului Constantin cel Mare) in sec.4 de la Ierusalim. Acestea ar fi scarile urcate de Isus in fortareata Antonina, spre a fi judecat de procuratorul roman Pilat din Pont.
- In foarte multe biserici ale lumii se pastreaza fragmente din crucea lui Isus. Crucea ar fi fost redescoperita de Elena, in timpul unei calatorii de pelerinaj la locurile sfinte din Palestina. Fragmente din cruce se pastreaza in Biserica Crucii din Ierusalim si in basilica Santa Croce in Gerusalemme din Roma.
- Tablita cu inscriptia-acronim INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaerorum = Isus Nazarineanul Regele Iudeilor) s-ar gasi in basilica Santa Croce in Gerusalemme din Roma. Tablita ar fi fost gasita si adusa tot de catre imparateasa Elena.
- In capela San Zeno a basilicii Santa Prasseda din Roma se pastreaza un fragment din stâlpul de care Isus ar fi fost legat si biciuit in curtea fortaretei Antonina din Ierusalim.
- Lancea (fara vârf) cu care i s-a strapuns pieptul s-ar afla in pastrare in Domul San Pietro (Vatican), fragmente de lance la Ierusalim si la Istambul.
- In relicvarele multor biserici din lume (Arras, Bamberg, Carpentras, Colle, Escorial-Madrid, Florenta, Köln, Cracovia, Lagny, Laon, Milano, Monza, Paris, Roma, Spoletto, Torcello, Toul, Trier, Troyes, Venetia) se pastreaza presupuse resturi din cuiele cu care Isus a fost fixat pe cruce.
- Cununa de spini s-ar afla in relicvarul bisericii Sainte Chapelle din Paris. Regele Ludovic IX cel Sfânt (1214-1270) a obtinut-o pe la mijlocul sec.13 de la varul sau Balduin II de Courtenay, imparat de Bizant. In Domul din Aachen, la Paris si Istambul sunt expuse, deasemenea, alte presupuse fragmente din cununa. Doi spini s-ar afla in Biserica Crucii din Ierusalim.
- Vestmântul (tunica) lui Isus s-ar gasi din anul 1107 in Domul din Trier. Vestmântul ar fi fost tras la sorti dupa crucificare de catre soldati romani.
- Multe biserici din Europa sunt convinse ca se afla in posesia unor fragmente ale buretelui cu care i s-ar fi înmuiat buzele lui Isus in timpul rastignirii (biserici din Franta, San Giovanni in Laterano Roma, Santa Maria Maggiore Roma, Santa Maria Trastevere Roma, Domul din Aachen s.a.).
- Naframa lui Veronica (cu amprenta chipului lui Isus in timpul purtarii crucii pe Via Dolorosa) se gaseste la manastirea din Manopello (30 km vest de Pescara, Italia).
- Resturi de lemn din masa la care a avut loc Cina cea de Taina in Ierusalim se gasesc in basilica San Giovanni in Laterano din Roma.
- Doua muzee sustin ca se afla in posesia autenticului Graal (cupa folosita de Isus la Cina cea de Taina, respectiv cupa in care s-ar fi strâns sânge din corpul lui Isus in timpul crucificarii): Muzeul Metropolitan New York si Domul din Valencia (Spania).
- Cinci scânduri din leaganul lui Isus din Betlehem se pastreaza in basilica Santa Maria Maggiore din Roma.
- Scutecele lui Isus se gasesc intr-un relicviar de aur in Domul din Aachen (Germania).
Maria
- In Catedrala din Chartres (Franta) se pastreaza din anul 876 o tunica ce se zice ca ar fi apartinut Sf.Maria. Tot aici s-ar gasi medalionul pe care Maria l-ar fi purtat la gât in ziua nasterii lui Isus.
- Camasa purtata de Maria la nasterea lui Isus este pastrata in Domul din Aachen (Germania).
Ioan Botezatorul
- Tot in Domul din Aachen (Germania) este conservata pânza pe care s-ar fi aflat capul lui Ioan Botezatorul dupa decapitare in cetatea Machaerus (Iordania).
Maria Magdalena
- Osemintele Mariei Magdalena s-ar gasi la manastirea franceza Vezelay (200 km sud-est de Paris).
Cei Trei Crai de la Rasarit
- Unele legende relateaza despre redescoperirea osemintelor celor Trei Crai de la Rasarit si stramutarea lor de catre imparateasa Elena la Constantinopol in biserica Hagia Sofia. La rugamintea episcopului Eustorgio (343-355), relicvele au fost duse la Milano. La data de 23.07.1164 au fost transportate de catre imparatul Barbarossa (Friedrich I, 1125-1190) la Köln, de unde au fost retrocedate bisericii San Eustorgio din Milano, in anul 1904. Este dovedit insa faptul ca este vorba de osemintele a 3 copii, nu ale celor Trei Crai de la Rasarit.
Apostolul Andrei
- In anul 356 trupul lui Andrei ar fi fost dus de la Patras la Constantinopol, iar in anul 1208 de la Constantinopol la Amalfi (Italia). Capul, initial ramas la Patras, ar fi fost pastrat la Roma, intre anii 1450-1462, de teama Turcilor. In anul 1964 a fost redat bisericii din Patras (Grecia).
Apostolul Petru
- Presupusul craniu al apostolului Petru este pastrat in basilica San Giovanni in Laterano din Roma.
- In basilica San Pietro in Vincoli din Roma se pastreaza in tabernacolul de sub altar presupusele lanturi cu care Petru ar fi fost legat in inchisoarea din Ierusalim si lanturile din Carcera Mamertinica din Roma. Lanturile din Ierusalim ar fi fost aduse la Roma de catre Eudoxia, fiica imparatului roman Theodosius (379-395), sotia co-împaratului Valentianus II (383-392), cu ocazia unui pelerinaj la Ierusalim. Lanturile din Carcera Mamertinica ar fi fost descoperite la inceputul sec. 2 de catre temnicerul roman Quirinus de Neuss.
Apostolul Iacob cel Batrân
- La ocuparea Palestinei in anul 614 de catre Persi, osemintele lui Iacob cel Batrân ar fi fost luate si duse, spre a fi salvate, fie la manastirea Santa Ecaterina, fie la manastirea Raithiu (ambele in peninsula Sinai-Egipt), fie la manastirea Menas din Alexandria (Egipt). De aici, conform legendei, osemintele ar fi fost duse in Spania. Mormântul sau ar fi fost descoperit in jurul anilor 820-830 la Santiago de Compostela. In sec.11, dupa o serie de viziuni sub forma de stele ale unor copii de pastori in timpul noptii pe o pasune, a fost construita pe acel loc renumita basilica de pelerinaj. Relicvele apostolului Iacob cel Batrân s-ar afla, impreuna cu osemintele sfintilor Athanasie si Theodosius, intr-un tabernacol din cripta acelei basilici.
Apostolul Bartolomeu-Natanael
- Ramasitele sale pamântesti ar fi ajuns in cursul timpului in Arabia, apoi in Mesopotamia, pe insula Lipari (lânga Sicilia-Italia), la Benevent (50 km nord-est de Napoli-Italia) si, in sfârsit, in anul 983 la Roma (la interventia imparatului Otto I), unde se odihnesc in prezent in basilica San Bartolomeu de pe Isola Tiberiana. In anul 1238, un fragment din craniu a fost dus la Frankfurt (Germania) si depus in relicvarul domului ce-i poarta numele.
Apostolul Toma
- Relicvele apostolului Toma s-ar gasi in vechiul oras Edessa (azi: Urga - Turcia). Degetul cu care ar fi atins ranile lui Isus s-ar gasi in Biserica Crucii din Ierusalim.
Apostolul Matias
- Legendele afirma ca osemintele apostolului Matias ar fi fost duse de catre imparateasa Elena in sec.4 la Trier (Germania). Un document din sec.12 afirma ca, cu ocazia unor lucrari de restaurare a bisericii San Eucharius din Trier, ar fi fost redescoperite aceste oseminte. In prezent, mormântul cu presupusele resturi pamântesti ale lui Matias se gaseste in alta biserica din Trier (basilica San Matias).
Apostolul Pavel
- Presupusul craniu al apostolului Pavel este pastrat in basilica San Giovanni in Laterano din Roma (impreuna cu craniul lui Petru).
Sursa: http://www.ducu.de/rel14.htm
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu