joi, 19 mai 2011

Biblia.Cateheza.ro: acces la Cuvântul lui Dumnezeu

Din fericire pe internet există numeroase situri pe care găsim publicată Biblia sau Sfânta Scriptură. Găsim versiuni protestante, versiuni ortodoxe… Cât priveşte o versiune catolică, pentru moment există doar traducerea Noului Testament realizată la Iaşi, disponibilă pe ProFamilia.ro de mai mulţi ani, datorită Editurii Sapientia. Sub formă de fişiere PDF, Noul Testament se găseşte şi pe Pastoratie.ro şi pe InfoSapientia.ro. Mai era nevoie de o nouă variantă online? Cei care folosesc foarte des, online, Scriptura, vor aprecia oferta de la adresa Biblia.Cateheza.ro.

Regăsim acolo Noul Testament ce era disponibil ca text pe ProFamilia.ro dar cu corectarea unor probleme în afişare şi mai ales organizat astfel încât textele să poată fi foarte uşor consultate. Din foarte puţine clickuri poţi ajunge la cartea dorită, la capitolul şi chiar versetul dorit. Sistemul de adrese este gândit astfel încât să uşureze scrierea. Dacă de exemplu dorim să trimitem spre parabola semănătorului (Matei 13,1-23) vom scrie http://biblia.cateheza.ro/cat/matei/13/1-23/, unde cat vine de la textul catolic, iar dacă vom pune ort va fi textul ortodox. În textul catolic puteţi apăsa 1 pentru a ascunde/afişa numerele versetelor sau a pentru a ascund/afişa notele. Sau m pentru a schimba de pe modul text pe cel listă. Cu Ctrl+SăgeatăDreapta se trece la capitolul următor. Şi există şi alte scurtături din taste ce permit navigarea prin Biblie în moduri care nu se regăsesc în alte versiuni online.

De pe prima pagină se poate naviga şi pe ceea ce există pentru moment ca audio din Biblie. Puteţi asculta online psalmii în versiune catolică, sau două Evanghelii în versiune ortodoxă. Recomandăm parcurgerea paginilor de documentaţie (la http://biblia.cateheza.ro/despre/), unde se explică modul în care poate fi folosită foarte eficient această prezentare online a Scripturii (de acolo veţi afla de exemplu despre butoanele de copiere rapidă). Proiectul urmează desigur să se dezvolte în timp, şi la sugestiile celor ce au folosit deja situl, priorităţi sunt: 1) un motor de căutare în text (acum căutarea merge doar ca sistem de trimiteri); 2) lecturile liturgice pentru ritul romano-catolic şi greco-catolic să fie accesibile de pe prima pagină.

Sursa: http://www.catholica.ro/2011/05/18/biblia-cateheza-ro-acces-la-cuvantul-lui-dumnezeu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu