luni, 13 iunie 2011

Papa: romii au cunoscut „gustul amar de a nu fi binevenit"

Sâmbătă, Papa Benedict al XVI-lea a ascultat o rememorare a istoriei romilor, în timpul primei audienţe dedicate exclusiv lor, care a avut loc vreodată la Vatican. Papa a deplâns persecuţia suferită de romi în timpul perioadei naziste şi a cerut Europei să ajute la încheierea secolelor de respingere a persoanelor de etnie romă.

gypsiesNu mai puţin de 2.000 de romi s-au adunat în sala auditorum pentru a-l asculta pe Papă. „Istoria voastră este complexă şi, în unele perioade, dureroasă," s-a adresat Papa Benedict audienţei. „Sunteţi un popor care de-a lungul secolelor nu a apărat ideologii naţionaliste, nu a aspirat niciodată să deţină un pământ sau să domine alte popoare. Aţi rămas fără o patrie şi aţi considerat idealist că întreagul continent (european) este casa voastră."

Papa a subliniat că, timp de secole, romii au cunoscut „gustul amar de a nu fi binevenit." El a mărturisit că în timpul pelerinajului său în Polonia, în 2006, s-a rugat înainte unei plăci de la Auschwitz care marca „barbarismul" uciderii a mii de ţigani în lagărele de exterminare naziste - „o dramă care nu este încă recunoscută suficient şi a căror proporţii sunt dificil de măsuat."

„Conştiinţa europeană nu poate uita o astfel de durere," a mai spus Papa. „Sper ca oameniii acestui popor să nu mai fie niciodată obiectul opresiunii, respingerii şi denigrării," a adăugat Suveranul Pontif.

La începutul audienţei, patru romi au descris „lumea lor" pentru Papa. Acesta a remarcat că mulţi romi nu mai sunt nomazi „ci caută stabilitate şi au noi aşteptări," cum ar fi locuinţe demne şi educaţie pentru copiii lor.

Papa a făcut apel la instituţiile europene „să ia măsuri pentru a(-i) însoţi (pe romi) pe acest drum" spre o viaţă mai bună.

Potrivit Reuters, Vaticanul are un birou special dedicat grijii pastorale a migranţilor şi a popoarelor itinerante.

La sfâşitul lunii aprilie mai mulţi romi s-au refugiat în bazilica San Paolo din Roma pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor în capitala Italiei. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a anunţase operaţiuni de demolare a taberelor ilegale construite de romi la periferie, precizând totuşi că acestea urmau să demareze după ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea.

(Foto: satodayscatholic.wordpress.com)


Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Papa:-romii-au-cunoscut--gustul-amar-de-a-nu-fi-binevenit-quot--3553.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu