Cercetătorii din agricultură cred că dacă vor construi ferme în zonele urbane vor rezolva problema foametei din lume. Agricultura verticală, cum este denumită, ar putea hrăni până la 10 miliarde de oameni și ar face ca agricultura să fie independentă de vreme sau de sol. Singura problemă sunt costurile exorbitante date de consumul enorm de energie.
Ideea agriculturii verticale nu este nouă, indigenii din America de Sud sau anticii din Estul Asiei au avut straturi verticale sau terase de mii de ani. De la agricultura pe acoperișuri/terase s-a trecut acum la proiectul agriculturii în interiorul clădirilor sau în subteran. Ideea însă este deja pusă în practică, la scară mică de PlantLab în Olanda, iar produsele sunt pe rafturile anumitor supermarketuri din Olanda. Coreea de Sud explorează de asemenea această opțiune iar cercetătorii speră că după încă cinci ani de cercetări vor putea să vină cu proiectul viabil al agriculturii verticale.
O singură fermă cu 30 de etaje așezată în Manhattan ar hrăni 50.000 de oameni. Cu 160 de astfel de clădiri întreaga metropolă New York ar putea fi hrănită un an întreg, fără a depinde de temperatură sau precipitații. Cea mai mare problemă este lumina și electricitatea. Dacă s-ar înlocui tot solul pe care este cultivat grâul din SUA și ar fi mutat în agricultura verticală ar fi nevoie de o cantitate de energie de 8 ori mai mare decât ceea ce pot produce SUA într-un an - și acest necesar s-ar consuma doar în iluminare.
Până în anul 2050 ONU preconizează că populația lumii va fi de 9 miliarde de oameni. Proiectul Vertical Farm estimează că o suprafață de sol cât întreaga America de Sud, administrată prin agricultură verticală, va fi suficientă pentru a asigura hrana întregii populații a globului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu