Folosirea motoarelor de căutare pe internet modifică modul în care stocăm informaţiile în memorie, precum şi modul în care accesăm aceste informaţii. Tendinţa este de a folosi creierul pentru a afla cum să căutăm informaţia în loc să accesăm direct informaţia.
Sunt concluziile studiului Google Effects on Memory, publicat în jurnalul Science, conform christianpost.com.
Motorul de căutare Google este mult mai rapid în găsirea informaţiei. De multe ori, informaţia dorită (cine a scris o anumită carte sau autorul unei invenţii) există deja în memoria omului, însă poate să fie nevoie de mai mult timp pentru accesarea ei. Cunoaşterea faptului că există mijloace mult mai rapide pentru găsirea unei informaţii face ca aceasta să fie stocată în memorie astfel încât să nu fie accesată cu uşurinţă.
Specialiştii spun însă că fenomenul nu este unul nou. Chiar şi înainte de apariţia internetului, elevii, de exemplu, ştiau pe cine să întrebe dacă voiau să afle cum se rezolvă o problemă de matematică sau cum se scrie corect un cuvânt.
Dr. Betsy Sparrow, profesoară de psihologie la Columbia University, susţine că studiul nu demonstrează că folosirea internetului pentru găsirea informaţiei afectează memoria umană. În schimb, studiul arată că într-o lume în care există tot mai multă informaţie la dispoziţie şi în care mijloacele de găsire a acesteia sunt tot mai performante, devine mai important să îţi aminteşti cum găseşti o informaţie decât să îţi aminteşti informaţia în sine.
(Foto: adevarul.es)
Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Cautarile-pe-Google-influenteaza-memoria-3859.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu