Când împărtăşeşti problemele cu cei apropiaţi, creşte nivelul de stres. Psihologii recomandă alte metode pentru a depăşi un impas. Contrar credinţei populare, să vorbeşti despre supărările tale cu cei apropiaţi nu este cea mai bună strategie pentru a trece peste ele, mai ales dacă eşti perfecţionist.
Perfecţioniştii se simt mai rău după ce vorbesc cu prietenii despre greutăţile de care se lovesc zilnic, din cauză că devin conştienţi de circumstanţe. Un psiholog de la Universitatea din Kent, care a realizat un studiu în acest sens, a descoperit trei alte strategii eficiente pentru persoanele care vor să scape de probleme: acceptarea lor, umorul şi repoziţionarea pozitivă, ceea ce înseamnă să cauţi partea bună dintr-o întâmplare stresantă. „Nu are niciun rost să tot «rumegi» micile eşecuri şi obstacolele şi să te deprimi", spune autorul studiului, psihologul Joachim Stoeber. „În loc de asta, este mult mai benefic să încerci să accepţi ceea ce s-a întâmplat, să cauţi aspectele pozitive şi, dacă e ceva minor, chiar să râzi despre asta", a completat specialistul.
La acest studiu au participat 149 de studenţi cu trăsături perfecţioniste, aleşi tocmai pentru că aceştia sunt predispuşi să fie mai afectaţi de problemele zilnice. Tinerii au ţinut timp de 14 zile un jurnal în care au notat cele mai supărătoare eşecuri, metodele prin care au trecut peste ele şi nivelul de satisfacţie de la sfârşitul zilei. Cei care au recurs la sprijin social, care au negat existenţa problemei, care au împărtăşit-o cu anturajul, care s-au învinuit ori s-au închis în ei s-au simţit chiar mai rău decât la început. Spre deosebire de ei, cei care au ales strategiile de acceptare, umorul şi repoziţionarea pozitivă au terminat ziua mult mai satisfăcuţi.
Creşte agresivitatea
„Să te destăinui nu este o strategie eficientă pentru oricine încearcă să facă faţă stresului zilnic, fie că are tendinţe spre perfecţionism sau nu. Cercetările arată clar faptul că aceasta mai degrabă creşte decât să scadă nivelul de stres", a afirmat şi sociopsihologul Brad J. Bushman, de la Ohio State University, citat de livescience.com.
Chiar dacă am fost învăţaţi să ne împărtăşim problemele pentru a scăpa de ele, specialistul spune că această metodă creează mai mult stres pentru că astfel se menţine nivelul de stimulare ridicat, gândurile agresive rămân active în memorie şi supărarea este încă vie. „Oamenii spun că destăinuirile te fac să te simţi bine, dar această stare de bine nu durează şi, mai mult, creşte nivelul de agresivitate", a conchis Bushman.
"Este mult mai benefic să încerci să accepţi ceea ce s-a întâmplat, să cauţi aspectele pozitive şi, dacă e ceva minor, chiar să râzi despre asta.''
Joachim Stoeber psiholog
Sursa: http://www.adevarul.ro/societate/viata/Destainuirile_nu_te_ajuta_sa_scapi_de_stres_0_516549214.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu