A savura o inghetata nu este o actiune placuta pentru toata lumea. Aproximativ 1 din 3 persoane acuza dureri de cap dupa ce consuma alimente reci (sucuri, fructe, inghetata, iaurt). Fenomenul de “inghetare” a creierului (brainfreeze) sau cefaleea la inghetata este prezent atat la copii, cat si la adulti si survine atunci cand o substanta rece care intra in contact cu cerul gurii, este consumata foarte repede.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
Denumirea medicala a acestui tip de durere este de nevralgie sfenopalatina (nevralgie de ganglion sfenopalatin) si este provocata de stimularea nervilor senzitivi existenti in partea superioara a cavitatii bucale (cerul gurii). Consumul de alimente reci produce modificari bruste de vasomotricitate in vasele de la nivelul sinusurilor. Pentru ca partea superioara a cavitatii bucale se raceste foarte tare, este transmis un semnal catre creier, prin care i se cere acestuia sa creasca temperatura corpului. Prin vasodilatatie, creierul incearca sa proteje organismul, crescandu-i temperatura. In acest moment apare si durerea de cap, care poate dura intre 30 si 60 de secunde, fiind simtita, in special, la nivelul fruntii, potrivit Canada.com.
Acest fenomen poate surveni inclusiv iarna, potrivit studiului ICE-H, care mai demonstreaza si ca cefaleea la ingetata se produce de doua ori mai frecvent atunci cand alimentele reci sunt consumate repede. Prin urmare, prevenirea acestor dureri se realizeaza consumand lent alimentele reci sau mentinandu-le in cavitatea bucala suficient de mult timp, incat cerul gurii sa se poata obisnui cu aceasta temperatura. Daca durerea a apucat sa se produca, beti un lichid mai cald decat inghetata.
Autor: Redactia MedLive.ro
Sursa: http://medlive.hotnews.ro/vitmatina-de-ce-ne-doare-capul-cand-mancam-inghetata.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu