joi, 25 august 2011

„Particula lui Dumnezeu” s-ar putea să nu existe

Pentru fizicienii care lucrează din martie 2010 la cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), descoperirea bosonului Higgs pare să fie o Fata Morgana. După ce, în repetate rânduri, au anunţat că sunt tot mai aproape de a descoperi particula despre care se crede că ar fi generat apariţia masei particulelor elementare, cercetătorii au recunoscut luni că este foarte posibil ca această particulă să nu existe.


bosonul higgsLuna trecută oamenii de ştiinţă declarau că sunt cu un pas mai aproape de descoperirea bosonului Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu" deoarece, spun fizicienii, acesta ar sta la baza existenţei materiei. La începutul acestei săptămâni însă, cercetătorii s-au văzut nevoiţi să informeze că indiciile care păreau să ducă spre descoperirea bosonului au început să dispară şi că este totuşi posibil ca particula mult căutată să nu existe.

Anunţul a fost făcut de cercetătorii din cadrul Centrului European pentru Cercetări Nucleare (CERN), prezenţi luni la o conferinţă de specialitate din Mumbai (India), relatează Daily Mail.

„Oricare ar fi verdictul în privinţa bosonului Higgs, trăim într-un moment extraordinar pentru toţi cei care sunt implicaţi în punerea bazelor noii fizici," a declarat Guido Tonelli, unul dintre specialiştii care „vânează" bosonul în cadrul LHC. El s-a arătat optimist cu privire la avansul pe care „noua fizică" l-a luat în încercarea de a răspunde „de ce?"-ului privind existenţa vieţii.

Reprezentanţii CERN au spus că ultimele lor rezultate îi încurajează să creadă că „particula Higgs, dacă există, începe să rămână fără locuri în care să se ascundă." Sergio Bertolucci, directorul CERN, a declarat că şi dacă bosonul nu există, „absenţalui va direcţiona spre noua fizică."

Rivalul american al experimentului LHC, laboratorul american Fermilab sugera anul trecut că ar putea exista mai multe versiuni ale bosonului Higgs, motiv pentru care cercetătorii ar trebui să caute 5 particule, nu una.

Nu mai puţin de 10 miliarde de dolari au fost investiţi în proiectul LHC, în apropiere de Geneva, pentru ca fizicienii să identifice particula despre care se crede că ar sta la originea materiei. Coliderul se află într-un tunel circular, cu o circumferinţă de 27 km, aflat la o adâncime între 50-175 m sub pământ. LCH va opera la 14 trilioane de electronvolţi (TeV) pentru fiecare fascicul, până în 2013.

(Foto: renne.ro) Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/-Particula-lui-Dumnezeu--s-ar-putea-sa-nu-existe-4071.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu