joi, 29 septembrie 2011

Foto: Manuscrisele de la Marea Moartă sunt online

Secole întregi de istorie stau la îndemâna oricărui utilizator de Internet care ar dori să arunce un ochi asupra Manuscriselor de la Marea Moartă, cel mai vechi vestigiu biblic pe care îl are, în prezent, omenirea.

Foto: Daily MailGoogle și Autoritatea Israeliană pentru Antichități au lansat prima bază de date online, conținând sulurile cu o vechime de 2.000 de ani, informează Daily Mail. Baza cuprinde imagini cu sulurile, fotografiate la o rezoluție de 1.200 megapixeli (de sute de ori mai clară decât rezoluția oferită de cea mai scumpă cameră profesională existentă pe piață). Imaginile au fost captate dintr-o singură expunere, pe parcursul căreia, timp de 50 de minute, o cameră a scanat sulul și a absorbit cantități uriașe de informații.

Oamenii de știință spun că sulurile, vechi de 2.000 de ani, au fost redactate de o sectă iudaică din Qumran, în deșertul Iudeii, și au fost ascunse în peșteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim.

Foto: Daily Mail

Sulul cărții lui Isaia - cel mai cunoscut dintre manuscrise - poate fi tradus în întregime, la simpla trecere cu mouse-ul în dreptul textului.

Foto: Daily Mail
Shai Halevi fotografiind unul dintre fragmentele de sul, la sediul AIA.

Foto: Daily Mail
Așa arată primele fragmente de sul, vândute de păstori pentru o sumă infimă, dar care au astăzi o valoare incalculabilă.
Foto: Daily Mail
Un fragment din cartea lui Isaia, descoperit pe la jumătatea secolului XX.
Foto: Daily Mail
Fragmentele de text sunt scrise pe piei de animal, unele atât de fragile încât curatorii muzeului evită pe cât posibil să le expună la lumină pentru a împiedica deteriorarea lor.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Foto:-Manuscrisele-de-la-Marea-Moarta-sunt-online-4292.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu