Părintele Claudiu Lucian POP s-a născut în data de 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din judeţul Satu-Mare. Ambii părinţi, profesori de limba şi literatura română, și în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Vancu Victor, care își trăia clandestinitatea celebrând în fiecare dimineaţă Sf. Liturghie cu uşile închise, au contribuit în mod activ la formarea religioasă și umană a părintelui Claudiu.
Părintele Claudiu a urmat Școala Generală în oraşul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie.
În anul 1990 a susținut cu succes examenul de admitere la Facultatea de Chimie din Bucureşti. După un an în capitală, vocaţia la preoţie se concretizează în mod definitiv. Abandonează chimia pentru a începe pregătirea teologică. Prin bunăvoinţa și încrederea Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma.
Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţinând Licența în Teologie Spirituala (1998) și Doctoratul în anul 2006.
Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea părintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.
Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiaşi instituţii.
În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.
A participat la diferite conferinte si sesiuni de comunicari din ţară şi din străinătate, dintre care amintim:
2000-2007 Conferinţe pentru medici oncologi în cadrul Institutului Francez din Bucureşti, pe tema “Anunțul diagnosticului în cazul bolnavilor terminali” și “Îngrijirile paleative”.
2001-2008 Colaborator, ca și Rector al Misiunii greco-catolice romane din Paris, al Asociaţiei culturale romane “Maison roumaine”. Printre personalităţile marcante care au conferenţiat în cadrul Misiunii greco-catolice din Paris pentru aceasta asociaţie: Horia-Roman PATAPIEVICI, Neagu DJUVARA, Lucian BOIA, Stéphane COURTOIS, etc.
2005 Exerciţii spirituale pentru studenţii Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”: “Viața spirituală – o reîntoarcere în noi înşine”.
2006 Exerciţii spirituale pentru preoţii Eparhiei de Lugoj, organizate de Preasfinţia Sa Alexandru MESIAN, episcop de Lugoj: “Prezența lui Dumnezeu, prin Maica Sfântă, în lupta văzută și nevazută a creştinului”.
2007 Conferinţa de pregătire pentru întâlnirea ecumenică de la Sibiu, la invitaţia Arhiepiscopului de Dijon, Mgr Roland MINNERATH (Dijon- ianuarie 2007)
2007 Conferinţa pentru aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”: “L’icona e la paternita spirituale”.
1996 Cursuri de vară pentru preoţii Bisericii omâne Unită cu Roma, Greco-Catolică – Teologie spirituala (Cluj-Napoca).
Ca rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” organizează seria de conferinţe cu titlul “Semne ale timpului, semne ale Spiritului”, cu participarea unor personalități de excepţie în domeniul teologic, bioetic, psihologic, etc. Coordonează în acelaşi timp colecţia “Caietele Pio Romeno”, publicând volumele “Jurnalul unui preot exorcist” si “Papa Ioan Paul al II-lea vorbeşte Bisericii Romane Unite”. Colecţia, iniţiată de predecesorul său la conducerea Colegiului, PS. Mihai Frățilă, mai are în pregătire câteva lucrări deosebite.
În şedinţa sinodală ordinară din perioada 8-10 iunie 2011, desfăşurată la Blaj, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea și Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian l-au proclamat Episcop al Bisericii Catolice, ca Episcop titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011.
Sursa: http://www.bru.ro/curie/episcopul-curiei/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu