duminică, 13 noiembrie 2011

Studiu: oamenii mulţumiţi şi fericiţi trăiesc mai mult

Oamenii care sunt fericiţi şi au o perspectivă pozitivă asupra vieţii trăiesc mai mult, susţin oamenii de ştiinţă de la University College of London (UCL), care spun că o stare generală pozitivă poate combate stresul şi boala.

happy_family_400Studiul UCL a durat cinci ani şi a colectat date de la aroape 4.000 de participanţi cu vârste între 52-79 de ani, informează Daily Mail. Cercetarea a revelat că cei care au declarat un grad mai ridicat de mulţumire, sunt şi cei care au întrgistrat un risc de moarte prematură cu 35% mai mic decât ceilalţi.

Participanţii implicaţi în studiu au fost rugati să îşi evalueze sentimentele de fericire sau de anxietate de patru ori pe parcursul unei zile. Cercetătorii au coroborat apoi aceste statistici cu numărul de decese înregistrate pe o perioadă de cinci ani.

După ce au luat în considerare vârsta, sexul, gradul de depresie şi incidenţa anumitor boli în rândul participanţilor la studiu, cercetătorii au concluzionat că cei care se declară mai fericiţi au un risc cu 35% mai scăzut de a muri prematur, faţă de cei care au mărturisit că sunt nefericiţi.

Cercetătorul care a coordonat studiul, profesorul Andrew Steptoe, a declarat că „rezultatele de faţă oferă un motiv în plus să ne fixăm ca obiectiv sporirea bunăstării persoanelor în vârstă."

Studiul publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, vine să întărească rezultatele unor studii anterioare care au arătat că abordarea optimistă a vieţii are numeroase beneficii pentru sănătate.

În martie, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Illinois au constatat că starea de spirit pozitivă reduce cantitatea de hormoni de stres produşi de organism şi întăreşte sistemul imunitar.

Într-o metaanaliză făcută asupra a 160 de studii făcute pe oameni şi animale, Prof Ed Diener si echipa sa ajuns la concluzia că fericirea „contribuie atât la longevitate, cât şi la o sănătate mai bună în rândul populaţiei sănătoase."

În acelaşi timp anxietatea, depresia şi pesimismul au fost corelate cu o incidenţă mai mare a bolilor şi cu o durată de viaţă mai scurtă.

În ciuda constatărilor studiului său, profesorul Steptoe spune că nu există încă o dovadă clară că sentimentele de fericire prelungesc viaţa, însă a subliniat importanţa bunăstării emotionale a persoanelor în vârstă.

(Foto: cc.byu.edu) Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Studiu:-oamenii-multumiti-si-fericiti-traiesc-mai-mult-4510.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu