Într-o scrisoare adresată Primului Ministru al României Mihai Răzvan Ungureanu pe data de 23 aprilie, mai mulţi credincioşi ai Misiunii greco-catolice româneşti “Sf. Ioan Botezătorul” din Tustin, California, s-au raliat vocilor care condamnă la unison proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care acesta doreşte să nu mai retrocedeze în natură proprietăţile confiscate de comunişti, ci să dea în schimb o despăgubire derizorie de 15% eşalonata pe 12 ani. Plata acestor despăgubiri, conform proiectului de lege, va începe peste câţiva ani. Greco-catolicii au solicitat modificarea acestui proiect de lege că într-adevăr Statul să repare nedreptăţile făcute de regimul comunist.
“Repararea se poate face prin restituirea în natură, acolo unde proprietatea există, sau oferirea de despăgubiri juste care să compenseze pentru valoarea proprietăţii confiscate”, au arătat greco-catolicii californieni în scrisoarea lor. Motivul invocat de Guvernul Ungureanu pentru refuzul restituirii în natură al bunurilor confiscate este lipsa banilor de la buget. Urgenţă cu care s-a iniţiat acest proiect de lege a fost cauzată de faptul că se apropie termenul dat de o hotărâre pilot a CEDO României de a rezolva printr-o lege, până în luna iulie a acestui an, problema proprietăţilor confiscate de comunişti. Hotărârea pilot a fost dată de peste un an, iar Guvernul României nu a făcut nimic până acum pentru a o implementa. În scrisoarea lor, greco-catolicii au spus: “Lipsa banilor, la care reprezentanţii Guvernului au făcut referire pentru a iniţia acest proiect, este doar o scuză pentru a legifera abuzurile şi furtul făcut de regimul comunist. Nu este vina victimelor regimului comunist că cei care i-au succedat pe comunişti la putere nu au ştiut administra bunurile ţării, iar soluţia găsită acum de actualul Guvern este să victimizeze din nou aceleaşi victime. Restituirea în natură se poate face în multe locuri şi nu ar reprezenta nici o cheltuială pentru buget.”
Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a recunoscut public că proiectul creează o nedreptate şi mulţi sunt nemulţumiţi, însă cu toate acestea Guvernul va continua să susţină acest proiect. “Faptul că recunoaşteţi public că acest proiect de lege ‘creează o nedreptate’, şi într-adevăr creează, dar totuşi Guvernul pe care îl reprezentaţi va continua să îl susţină, creează un precedent periculos deoarece Statul Român poate face orice abuz împotriva cetăţenilor săi fără să mai fie nevoit să îl repare. Dacă astăzi Statul nu mai retrocedează bunurile pe care le-a furat de la oameni, sub diverse pretexte, oferind în schimb despăgubiri derizorii, ce garanţii mai poate avea omul de rând că mâine nu vine Statul şi îi confisca din nou ceea ce are?”, au continuat greco-catolicii scrisoarea lor. Asociaţiile foştilor proprietari deposedaţi abuziv din România au condamnat în termeni foarte fermi acest proiect de lege, catalogându-l drept o a doua naţionalizare. “Ca şi creştini nu putem sta pasivi în faţa acestui abuz pe care Statul Român doreşte să îl facă împotriva victimelor regimului comunist”, au spus greco-catolicii, care au solicitat în concluzia scrisorii lor Guvernului “iniţierea unui proiect legislativ care într-adevăr să repare abuzurile făcute de regimul comunist”.
Comentând această iniţiativă, pr. Chris Terhes de la Misiunea “Sf. Ioan Botezătorul” a spus: “Am vorbit în biserică, la sfârşitul Liturghiei, despre acest proiect de lege, şi mulţi credincioşi, de toate vârstele, s-au arătat scandalizaţi de el. Unii dintre cei în vârstă sunt direct afectaţi de această lege, pentru că aşteaptă de 20 de ani să primească înapoi ce li s-a confiscat de comunişti. Cei tineri au părinţi şi bunici în România care aşteaptă exact acelaşi lucru. Am considerat că este de datoria noastră, ca şi creştini, să luăm poziţie împotriva nedreptăţii. Dacă banii sunt o problemă, retrocedarea în natură a acestor bunuri confiscate de comunişti nu ar cauza nici o cheltuială pentru buget”, a spus pr. Terheş. “Mă gândesc numai la câţi bani, timp, energie, nervi şi-au cheltuit săracii oameni să se judece pentru ce a fost a lor, în timp ce alţii se lăfăiesc în aceste bunuri confiscate fiind protejaţi de către Stat. Retrocedarea în natură, ori oferirea unei despăgubiri la preţul pieţei este minimul pe care Statul Roman îl poate face pentru a repara nedreptatea făcută de comunişti acestor familii,” a concluzionat pr. Terheş.
Sursa: http://www.bru.ro/general/greco-catolicii-din-sudul-californiei-iau-atitudine-fata-de-intentia-guvernului-ungureanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu