joi, 26 septembrie 2013

Cum, nu scrie așa în Biblie?!

Aproape nouă din zece americani deţin o Biblie. Cu toate acestea, chiar cei care pretind că o posedă au tendința de a atribui Bibliei afirmații care nu se regăsesc în ea. Pastorul Duke pe site-ul Taber's Truths a identificat câteva expresii extrem de cunoscute în spațiul creștin, dar care sunt citate în mod eronat.
    „Banii sunt rădăcina tuturor relelor"
biblia_tradusa_de_catolici_400Această afirmație este de fapt un citat greșit din 1 Timotei 6:10 unde se afirmă că iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. Nu banii constituie elementul de observație al apostolului Pavel din scrisoarea trimisă lui Timotei, ci atașamentul exagerat de aceștia.
    „Nebănuite sunt căile lui Dumnezeu"
Această afirmație este folosită mult de creștini din întreaga lume, deși ea nu se regăsește în Biblie. Ideea că Dumnezeu acționează pe căi misterioase a fost scrisă pentru prima oară de William Cowper, un poet britanic și autor de imnuri religioase. Deși poate fi o parafrazare a versetului din Isaia 55:8, unde se sugerează că gândurile lui Dumnezeu sunt mai înalte decât gândurile noastre, afirmația enunțată sub această formă nu este în Biblie.
    „Toate lucrurile lucrează împreună pentru binele nostru"
Creștinii care utilizează această zicală se referă la versetul din Romani 8:28, dar fără a face referire la întreg contextul. În concepția apostolului Pavel, așa cum apare menționată în epistola către Romani, toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor care-L iubesc și sunt chemați după planul Său. Aceasta presupune că trebuie să existe o atitudine de deschidere față de Dumnezeu din partea ființei umane. Cu alte cuvinte, nu este o declarație universal valabilă.
    „Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută ei înșiși"
O asemenea declarație este chiar exact opusul spiritului în care a fost scrisă Biblia. Acest citat îi aparține lui Benjamin Franklin și chiar dacă pare a avea o rezonanță spirituală, el nu se regăsește în Biblie. Mai mult, afirmația chiar sugerează ideea unei suficiențe de sine.

Un aspect ce merită menționat este faptul că oamenii nu doar că citează greșit versete biblice, dar distorsionează și o mulțime de evenimente biblice binecunoscute. Într-un articol publicat pe site-ul CNN sunt sugerate două astfel de exemple. Scriptura nu sugerează că o balenă l-a înghițit pe Iona, profetul Vechiului Testament, și nici că magii care l-au vizitat pe copilul Iisus au fost în număr de trei. În opinia autorilor articolului, poate că aceste elemente nu par a fi importante, însă pot deveni periculoase, fiindcă în spatele acestor erori se ascunde un anumit fel de a citi Biblia.

Nici românii nu fac excepție de la obiceiul de a atribui Bibliei informații false. Andrei Pleșu diagnostichează această atitudine de abordare superficială a textului biblic într-un articol publicat în ziarul Adevărul: „Drept-credincioşii autohtoni, cei care rup hainele aproapelui pentru o fiolă de apă sfinţită, cei care stau la rând cu zilele ca să mângâie moaşte de sfinţi, cei care pun Biserica pe primul loc în ierarhia încrederii lor, n-au nici cea mai mică idee despre Cartea Sfântă a religiei pe care o practică."