vineri, 1 noiembrie 2013

Albinele au fost pe punctul de a dispărea odată cu dinozaurii

S-a crezut multă vreme că singura extincție în masă a formelor de viață care a afectat inclusiv insectele a fost cea de acum 251 de milioane de ani, de la finalul Permianului, eveniment în care 96% dintre formele de viață terestre au dispărut. Iată însă că un nou studiu arată că ultima mare extincție a vieții, cea de acum 65 de milioane de ani, extincție care a dus la dispariția dinozaurilor, a fost aproape de a distruge definitiv inclusiv albinele.
O echipă de cercetători de la Universitatea din New Hampshire a analizat ADN-ul a patru specii de albine prezente pe toate continentele, mai puțin Antarctica, în căutarea relațiilor evolutive dintre acestea. Căutând în trecutul acestor mici viețuitoare, specialiștii au descoperit o amprentă genetică bizară care își are originea acum 65 de milioane de ani.
„Putem afla amplitudinea diferitelor perioade de diversificare genetică, precum și stazele evolutive. Iată că la albine există o perioadă întinsă, începând de acum 65 de milioane de ani, perioadă care acoperă aproape 10 milioane de ani, în care nu au loc diversificări genetice. Acesta este un indicator clar al unei extincții în masă”, afirmă Sandra Reham, biologul în cadrul universității amintite.
Este extrem de dificil pentru cercetători să analizeze similitudinile dintre extincția dinozaurilor și cea a albinelor preistorice, cu atât mai mult cu cât urmele fosile ale celor din urmă sunt extrem de puține. Însă coincidența este prea mare, pentru ca impactul cu un asteroid gigantic de acum 65 de milioane de ani să nu fie luat în calcul în cazul acestei extincții.
„Albinele au reușit să treacă printr-un moment critic în existența speciei lor. Sperăm că putem învăța din trecut modul în care plantele și insectele care le ajutau la polenizare au răspuns acestor modificări masive ale mediului. Înțelegând aceste mecanisme am putea contracara efectele schimbărilor de azi precum și pierderea diversității albinelor de pretutindeni”, adaugă Sarah Rehan.