vineri, 1 noiembrie 2013

Cum ar fi viața fără ele…

Scris de • 


50-de-idei-geniale-care-au-schimbat-omenirea-1820
Titlu: 50 de idei geniale care au schimbat omenirea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-600-654-5
Cumpara cartea
În carte sunt selectate 50 de idei/invenții care au schimbat vița de zi cu zi a oamenilor și chiar cursul omenirii. Fiecăreia îi sunt rezervate câteva pagini din care puteți afla informații esențiale despre ele. Ghiciți cine e pe primul și pe ultimul loc ?
O să vă dezvălui chiar eu răspunsul la întrebarea de mai sus, întrucât ele se află chiar pe coperta patru a cărții :). Dar înainte de toate trebuie să vă spun că aceste 50 de idei au fost selectate de o serie de profesori și cercetători din întreaga lume, iar apoi a fost creat un web site unde puteau fi votate. Astfel a ajuns Internetul să fie consderată ideea genială numărul unu în lume, iar pe ultimul loc s-a plasat...căsătoria.
Așa cum spuneam, fiecare alegere din cele 50 are câteva pagini de prezentare. E adevărat că realitățile la care se referă sunt mai mult englezești, dar ceea ce am apreciat a fost faptul că face referire la date foarte recente.
Cartea prezintă invenții a căror utilitate este larg recunoscută cum ar fi: tiparul, vaccinul, contracepția, telefonul etc.; dar are și poziții în clasament mult mai abstracte: speranța, numărul zero, marxismul, sinele, iubirea romantică, logica și analiza matematică.
Antologia de idei geniale nu se dă în lături de la a enumera vinul și torsul pintre acestea și nici invenții care ne înfrumusețează viața cum ar fi ceramica sau muzica. Cartea este un bun atlas miniatural de cultură generală pentru că îți reamintește date cheie despre fiecare lucru și îl pune foarte bine în context.
Vă imaginați viața fără cafea și ceai ? Dar fără refrigerare, fără scriere, sau fără drepturi egale pentru femei ? Cam asta a făcut acest volum pentru mine; am realizat de câte lucruri extraordinare mă folosesc zilnic fără să mă gândesc că era o vreme când oamenii se descurcau cumva fără ele.
Clișeistic, știu. Dar poate că o astfel de lectură măcar vă va face o zi mai frumoasă.
  • Plusuri

    Îți oferă câteva date esențiale despre cele mai importante invenții ale omenirii
  • Minusuri

    Este o lectură fragmentară din cauza capitolelor de câte 5 pagini
  • Recomandari

    Celor interesați de o lectură pt cultura lor generală