sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Beneficiile renunțării la fumat apar mai repede decât se credea

Cercetătorii americani au descoperit că renunțarea la țigări poate reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă până la nivelul unui nefumător mai repede cu șapte ani față de perioada preconizată pănă în prezent, scrie Reuters.

FOTO: thehealthandwellnesszone.com Experții de la Universitatea din Alabama au analizat datele unui studiu desfășurat pe o perioadă de 13 ani. Cercetarea a cuprins 853 de persoane care au renunțat la fumat cu 15 ani înaintea începerii experimentului și 2.557 de persoane care nu și-au aprins niciodată o țigară. Toți voluntarii aveau peste 65 de ani. Dintre foștii fumători, peste 300 au fumat circa 3,2 pachete de țigări pe zi, timp de 10 ani.

Renunțarea la fumat a ajutat o jumătate dintre foștii fumători să își reducă riscul de deces pe fondul bolilor cardiovasculare la nivelul riscului prezentat de un nefumător, în numai opt ani, susține unul dintre autorii studiului, dr. Ali Ahmed. Perioada preconizată pentru reducerea pericolului la acest nivel era până în prezent de 15 ani. Rezultatele obținute sugerează totodată că renunțarea la fumat poate fi benefică și în cazul persoanelor în vârstă.

Cu toate acestea, experții avertizează că persoanele care au fumat în jur de trei pachete zilnic, timp de 10 ani, sunt expuse unui risc major de deces din cauza afecțiunilor pulmonare cronice obstructive sau a cancerului, chiar și după 15 ani fără tutun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu