sâmbătă, 28 decembrie 2013

Phil, vânătorul care nu-şi vinde sufletul



de Stefano Magni

Cu o barbă care-l face să semene cu un vechi patriarh din sudul Statelor Unite şi cu manierele sale nu tocmai cizelate, Phil Robertson poate fi recunoscut cu uşurinţă. Este fondatorul dinastiei „Duck Commander”, o familie de vânători din Lousiana care din 1972 a început să comercializeze fluiere care atrag raţele şi a devenit foarte bogată, construind un adevărat imperiu comercial al vânătorii.

Reţeaua de televiziuni A&E i-a convins să accepte producerea unui reality show, un adevărat documentar în timp real, despre activitatea lor de vânători şi afacerişti, dar şi despre viaţa lor de creştini practicanţi. Show-ul are un succes remarcabil în SUA unde a atras aproximativ 14 milioane de telespectatori.

Până aici am putea spune că este visul american devenit realitatea. Totul a fost OK până când în casa familiei Robertson a intrat un jurnalist de la GQ. Acesta a fost primit cu mare deschidere de către ciudaţii bărboşi atât de credincioşi şi de diferiţi faţă de locuitorii New York-ului.

Jurnalistul a înregistrat interviul în care Phil a început să distrugă toate dogmele „toleranţei sociale” (politically correct): „Iată, cel Atotputernic ne-a dat toate acestea. În Geneză, în cap. 9, animalele au devenit sălbatice şi Dumnezeu le-a dat statutul de natură sălbatică. Până în acel moment toţi erau vegetarieni. După potop, Atotputernicul a spus: «Acum vă dau totul. Animalele sunt sălbatice»”.

A continuat cu istoria: Louisiana a fost un stat în care era legal sclavagismul până la sfârşitul Războiului Civil, iar apoi a fost pentru un secol un stat rasist. Philip a spus: „Nu am văzut niciodată o persoană de culoare maltratată. Nici măcar una! Acolo unde trăiam eu toţi erau ţărani. Persoanele de culoare lucrau împreună cu noi. Cultivam bumbac alături de ei. Eu eram asemenea persoanelor de culoare deoarece eram o persoană albă marginalizată. Mergeam împreună înspre câmpuri, iar ei cântau, erau fericiţi. Nu am auzit niciodată pe nici unul dintre ei să spună «aceşti albi nemernici», nici măcar o dată! Lumea se întreabă cum puteau aceştia să fie fericiţi înainte de sosirea subvenţiilor, înainte de welfare state. Erau cu siguranţă fericiţi şi nici unul dintre ei nu cânta blues!”

Phil a trăit visul anilor ’60 ca mulţi alţi tineri rebeli: întâlnirea cu rock-ul, cu libertinajul sexual şi consumul de droguri. Când avea 20 de ani a încercat să renunţe la soţie şi la fii dându-i afară din casă pentru că s-a săturat de ei. În acel moment i s-a aprins o luminiţă în minte: „Trebuia să ating fundul abisului înainte să-l întâlnesc pe Cristos!”, spune aceasta despre propria convertire. S-a reîmpăcat cu familia, iar în 1972 a fondat mica sa afacere în domeniul vânătorii care s-a transformat într-un adevărat imperiu comercial.

Phil a declarat că doreşte să trezească marile oraşe şi să readucă America la valorile ei creştine: „Tot ce trebuie să faceţi este să priviţi în jur pentru a vedea că societăţile au eliminat sau nu l-au cunoscut niciodată pe Isus. Vă dau 4 exemple: naziştii? Fără Isus! Priviţi ce au făcut! Şintoiştii? La Pearl Harbon au făcut un lucru cu adevărat urât! Era Isus cu ei? Nu! Comuniştii? Nici ei! Islamicii? Zero Isus! În ultimii 80 de ani au apărut ideologii în care Isus nu putea intra. Priviţi numărul incredibil de crime comise de aceste 4 ideologii!”

Interviul era deja „scandalos” – ecologişti, nazişti, multiculturalism – când jurnalistul Drew Magary l-a întrebat pe Phil: „Ce este pentru dumneavoastră păcatul?” Răspunsul a fost năucitor pentru politica „toleranţei sociale”: „Încep de la comportamentul homosexual şi apoi continui cu bestialitatea: să te culci cu o femeie şi apoi cu o alta, sau cu un bărbat și apoi cu altul”. A citat scrisoarea Sf. Apostol Pavel către Corinteni: „Nu vă înşelaţi: nici desfrânaţii, nici idolatrii, nici adulterii, nici cei cu perversiuni sexuale, nici homosexualii, nici hoţii, nici lacomii, nici beţivii, nici bârfitorii, nici avarii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (1 Cor. 6, 9). După care a continua: „Noi nu judecăm pe nimeni, şi nici nu spunem cine intră în Rai sau în Iad. Aceasta este îndatorirea Atotputernicului. Noi îi iubim pe toţi, chiar şi pe păcătoşi, le dăm vestea cea bună a lui Isus, chiar dacă sunt homosexuali, beţivi sau chiar terorişti. Îl lăsăm pe Dumnezeu să decidă asupra lor, mai târziu. Înţelegeţi ce vreau să spun?”.

Probabil că jurnalistul de la GQ a înţeles acest lucru, însă asociaţiile pro-homosexuale americane cu siguranţă nu au  înţeles şi au definit interviul ca fiind unul dintre atacurile cele mai puternice împotriva lesbienelor, a homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor.

În urma incidentului reţeaua de televiziuni A&E l-a „concediat”  pe bătrânul vânător.

Phil Robertson şi familia sa nu dau însă înapoi. În comunicatul de presă pe care l-au oferit le-au mulţumit celor care i-au sprijinit şi celor care s-au rugat pentru ei, reafirmând că „Phil este un om al lui Dumnezeu care urmează învăţăturile Bibliei şi cele mai importante porunci pe care ni le-a dat Isus: «Iubeşte-l pe Dumnezeul tău cu toată inima ta» şi «Iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi». Phil nu a incitat pe nimeni niciodată la ură. Suntem dezamăgiţi că Phil a fost pus în mijlocul acestui uragan deoarece şi-a exprimat credinţa, lucru care este garantat de Constituţie”.

Traducere: Andrei Hrişman

Sursa:www.lanuovabq.it