vineri, 27 decembrie 2013

Un pom de Crăciun, simbolul celui mai mare defect al omenirii

Într-o perioadă a anului în care lumea se străduieşte să aibă gânduri frumoase şi să fie optimistă, amintirea tendinţelor consumeriste ale omenirii pare să-şi fi găsit un moment cum nu se poate mai nepotrivit. Însă un brad de Crăciun împodobit cu ambalaje de plastic.

bradpungi (Foto: luzinterruptus.com)Echipa de artişti Luzinterruptus s-a gândit să reamintească oamenilor, cu ocazia sărbătorilor, de eşecul reciclării ambalajelor de plastic. Cu acest gând, artiştii au creat un brad artificial, realizat exclusiv din pungi de plastic şi lumini. Bradul a fost prezentat la festivalul Lumiere din Durham, Marea Britanie, iar amplasarea acestuia a fost chiar în zona cu magazine a oraşului. Denumirea proiectului este „Bradul de Crăciun al consumerismului".

Pentru ca bradul să fie atrăgător şi impunător, Luzinterruptus a folosit pungi umplute cu ambalajele de plastic folosite pentru a proteja produsele de căzături sau lovituri. Ei au obţinut materialele de la oameni care le-au donat în lunile noiembrie şi decembrie. De asemenea, au apelat la voluntari, pentru a finaliza toată operaţiunea la timp. Toate aceste pungi au fost apoi puse peste o structură din metal, înaltă de 9 metri, iar astfel au ajuns să creeze un alt fel de brad de Crăciun.

Întrucât numărul de pungi de care au dispus era foarte mare, străzile din apropierea centrului comercial au fost decorate cu felinare făcute tot din pungi colorate.

În fiecare an, locuitorii planetei folosesc o mie de miliarde de pungi de plastic şi aproximativ 11% din gunoiul aruncat de fiecare gospodărie este din plastic. Aceasta înseamnă că în fiecare minut sunt folosite peste un milion de pungi de plastic pe întreg globul, potrivit statisticilor realizate de site-ul statisticbrain.com. din păcate însă, mai puţin de 1% dintre acestea ajung să fie reciclate.

În plus, în fiecare 2,5 kilometri pătraţi din oceanul planetar se găsesc 46.000 de bucăţi de plastic. Nu doar că acestea pot afecta viaţa speciilor marine şi terestre, dar compoziţia chimică a pungilor de plastic (polietilenaă, obţinută din petrol) le face foarte greu de descompus în natură.

Alternativa este folosirea de sacoşe de pânză sau de ambalaje biodegradabile. Chiar dacă pot fi mai puţin comode la început, în fiecare săptămână putem economisi câteva zeci de pungi de plastic şi costurile aferente ale acestora.