sâmbătă, 1 februarie 2014

O vizită a Papei Francisc în România, ocazie excepţională: ministrul de externe, Titus Corlăţean



Ministrul de externe al României, Titus Corlăţean, după o vizită scurtă dar intensă, efectuată marţi 28 ianuarie, la Vatican, a spus într-un amplu interviu acordat redacţiei române Radio Vatican  că o vizită a Papei Francisc în România „ar fi, din punct de vedere politic, o ocazie excepţională”. Desigur, a subliniat cu prudenţă diplomatică ministrul de externe, o asemenea posibilitate implică şi dialogul cu Bisericile din România, în continuitate cu spiritul de colaborare consolidat în urmă cu 15 ani de vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea. Ministrul Titus Corlăţean a ţinut să menţioneze că în cadrul colocviilor la nivel înalt, desfăşurate marţi la Vatican, a transmis omologului său, arhiepiscopul Dominique Mamberti, Secretar pentru Raporturile cu Statele, admiraţia şi speranţa cu care „şi noi, în România, privim la mesajul Papei Francisc”, fiind „un mesaj care denotă foarte multă dragoste, caritate, bunătate, inimă deschisă faţă de cei în nevoie, şi o modestie de care Biserica creştină în general are nevoie”.

La solicitarea întrebărilor noastre, ministrul de externe al României a subliniat raporturile excelente dintre România şi Sf. Scaun şi modul în care relaţiile bilaterale se transformă în importante colaborări sectoriale, precum educaţia, cultura, sănătatea şi cultura ospitalităţii.

În acelaşi timp, ministrul Corlăţean, care a primit marţi prestigioasa distincţie „Pro Merito Melitensi” din partea Ordinului Suveran de Malta, a evidenţiat şi contribuţia valorilor creştine la construcţia proiectului european, mai ales într-un anotimp cultural de o complexitate fără precedent în istoria recentă. În această privinţă, a afirmat ministrul, e nevoie de „înţelepciune politică” „pentru a pune în valoare principiile şi valorile creştine autentice”.

Vizita la Roma a ministrului de externe al României – se citeşte într-un comunicat al ministerului - se înscrie în contextul consultărilor periodice cu Sfântul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta şi Republica Italiană şi reflectă totodată obiectivele comune privind intensificarea cooperării în plan regional, european şi internaţional.


Sursa:ro.radiovaticana.va